Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vairāk nekā 300 ārstniecības personas šogad piesaistītas darba vietām reģionos

Izmantojot Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu, vairāk nekā 300 ārstniecības personas šogad piesaistītas darba vietām reģionos, informēja Veselības ministrijas (VM) preses sekretāre Barbara Ālīte

Saņemot finanšu atbalstu no ES fondiem, speciālistam noteikts laika posms jānostrādā reģionā un jāsniedz valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi.

ES fondu finansējuma piesaiste ir viens no virzieniem, ko VM īsteno cilvēkresursu jomā, lai līdzsvarotu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. Mērķis ir uzlabot mobilitātes iespējas, mediķu piesaisti un noturēšanu darba tirgu visā Latvijas teritorijā.
 
ES fondu projektā "Ārstniecības un ārstniecības atbalsta personu pieejamības uzlabošana ārpus Rīgas" 2022.gadā finanšu atbalsts izmaksāts 322 ārstniecības personām, bet kopumā projekta gaitā pie šāda atbalsta tikušas jau vairāk nekā 1400 personas.
Visvairāk kompensācijas pieteikumu 2022.gada laikā saņemti no ārstniecības personām Latgalē, kur tika saņemti 117 pieteikumi. Zemgalē saņemti 78 pieteikumi, Vidzemē - 65, Kurzemē - 47, bet Pierīgā -15.
Starp šogad piesaistītajiem speciālistiem ir 46 ārsti, 73 māsas, 51 ārsta palīgs, 15 fizioterapeiti, sešas vecmātes, 123 māsu palīgi, kā arī pieci ģimenes ārsti pensijas vecumā nodevuši savu praksi jaunajam ārstam.
 
Finanšu atbalsts, ko pretendents var saņemt, atbilstot visiem projekta nosacījumiem, ietver naudas kompensāciju par darba vietu ārstniecības iestādē reģionā, par ģimenes locekļiem un uzturēšanas izdevumiem sākuma periodā.
 
Atbalsts pamatā vērsts uz jaunu speciālistu piesaisti un tiem ārstiem, kas pārceļas no Rīgas uz reģionu.
Piesaistītie mediķi strādā slimnīcās, ģimenes ārstu praksēs, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Ņemot vērā ārstniecības iestāžu aptauju, šogad atbalstāmo speciālistu vidū tika iekļauti arī audio logopēdi un mākslas terapeiti.
Kā skaidroja VM, vienlīdzīgs veselības darbinieku sadalījums ir svarīgs efektīvai veselības sistēmas darbībai. Izaicinājumi ir ārstniecības personu novecošanās, ārējā un iekšējā migrācija uz privāto un ambulatoro sektoru vai ārpus veselības jomas, kas ietekmē piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem, īpaši cilvēkiem, kuri dzīvo reģionos ārpus Rīgas un lauku apvidos.
 
Projekts sniedzot finansiālu stimulu, lai personas piesaistītu darba vietai, bet tālākais ir arī sadarbības jautājums ar ārstniecības iestādi. Starp būtiskiem pasākumiem cilvēkresursu piesaistes jomā esot arī darbs pie konkurētspējīga atalgojuma; tiek palielināts valsts apmaksāto rezidentūras vietu skaits jaunajiem ārstiem; īstenoti ES fondu projekti u.c. pasākumi.
 
Projekts ilgst kopš 2017.gada nogales. Paredzēts, ka piesaistīto ārstniecības personu skaits sasniegs 1568. Šobrīd projektam pieteikušies un finanšu atbalstu saņēmušas 1414 ārstniecības personas.
 
Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekts "Ārstniecības un ārstniecības atbalsta personu pieejamības uzlabošana ārpus Rīgas" īstenošana notiek līdz pieejamā finansējuma apguvei. Tādēļ VM vērš uzmanību, ka ierobežotā finansējuma dēļ projekta ietvaros īstenotā ārstniecības personu pieejamības uzlabošana ārpus Rīgas darbība var tik apturēta pirms noteiktā projekta īstenošanas termiņa beigām. Pašlaik apgūti 97% no kopējām ārstniecības personu piesaistei šobrīd pieejamā finansējuma.
 
Jau ziņots, ka arī Rīgas slimnīcām un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam šogad ar ESF atbalstu tiek piesaistīti ārstu palīgi, māsas un māsu palīgi.
 
Īstenojot ESF projektu "Atbalsts ārstniecības personām darbam Rīgā un atveseļošanās pasākumi veselības nozarē", 2022.gadā kopumā darba vietām Rīgā piesaistīti 177 speciālisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas