Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Uzņēmējdarbības un līderības nometnē vidusskolēni ar mākslīgā intelekta palīdzību izstrādās inovatīvus biznesa projektus

Šonedēļ Ventspilī tiks atklāta izglītības organizācijas Junior Achiement Latvia (JA Latvia) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētā jauniešu uzņēmējdarbības un līderības nometne, kas vienuviet pulcēs 35 talantīgākos vidusskolēnus no dažādiem Latvijas reģioniem. Nometnes laikā jaunieši attīstīs savas uzņēmējspējas un inovēšanas prasmes, komandās strādājot pie tehnoloģijās balstītu biznesa konceptu izstrādes. Pirmo gadu biznesa projektu izstrādē, idejas izpētē un validēšanā tiks izmantoti arī mākslīgā intelekta rīki.

 

Uz izglītojošo nometni “Junior Achievement Unlocked” tiek aicināti talantīgi Latvijas jaunieši, kuri visa gada garumā ir pierādījuši savas spējas līderībā – izveidojuši Latvijā labākos skolēnu mācību uzņēmumus, izturējuši atlasi un uzņemti JA Latvia Līderu programmā, kā arī parādījuši izcilus un teicamus mācību rezultātus valsts olimpiādēs.

“Latvijas lielākā vērtība jeb “Latvijas nafta” ir Latvijas cilvēki. Tieši cilvēki ir tie, kas ar savu darbu, zināšanām un radošumu spēj nodrošināt izaugsmi un valsts labklājību. Tādēļ mūsu mērķis ir ieguldīt laiku, zināšanas mūsu Latvijas jauniešos, iedvesmot viņus, atklāt tiem instrumentus, metodikas, kuras pielietojot praksē, iespējams radīt kvalitatīvus biznesa projektus ar augstu pievienoto vērtību,” saka izglītības organizācijas “Junior Achievement” Latvia vadītājs Jānis Krievāns.

Sešu dienu garumā, no 24. – 29. jūlijam skolēni komandās strādās pie uz inovācijām balstītu biznesa projektu izstrādes, ko nometnes noslēgumā tie prezentēs un aizstāvēs žūrijai. Procesā tiks apgūtas zināšanas par jaunuzņēmumu izveides ciklu – no idejas un prototipēšanas līdz biznesa modelēšanai un mārketingam, un praktiski darbosies Latvijas uzņēmēju un biznesa vides profesionāļu vadībā.

“Mēs ticam, ka atbalstot jaunus līderus, kuri nes sevī jaunas idejas, enerģiju un radošumu, veicinām inovāciju un izaugsmi gan uzņēmējdarbībā, gan sabiedrībā kopumā. Šī nometne ir izcils piemērs, kā sniedzot iespēju jaunajiem līderiem satikties ar pieredzējušiem uzņēmējiem un citiem talantīgiem jauniešiem, mēs veidojam pamatu nākotnes izcilībai, kas sekmēs Latvijas izaugsmi,” atzīst Dace Dumbere-Bregže, LIAA Inovāciju atbalsta nodaļas vadītāja.

Plašā nometnes programma ietver arī dažādas līderības prasmes attīstošas meistarklases un izaugsmes treniņus, bet vakara cēlienos skolēni ar ekspertiem diskutēs par personības attīstīšanu, sasniegumiem biznesā un aktualitātēm sabiedrībā. Šogad sarunu ciklā skolēnus iedvesmos tādas Latvijas biznesa vidē un uz politiskās skatuves pazīstamas personības kā – uzņēmēja, “Signet Bank” līdzīpašniece Irīna Pīgozne, “Clean R Grupa” padomes loceklis Māris Mančinskis un 14. Saeimas deputāte un uzņēmēja Aiva Vīksna.

“Junior Achievement Līderu programma apvieno līdzīgi domājošus, ambiciozus un erudītus jauniešus. Gan Līderu programma, gan vasaras nometne ir vide, kurā viņi var iegūt jaunus kontaktus, atklāt sevī līderību un to attīstīt. Ir ļoti svarīgi, kādiem cilvēkiem mēs veltām savu laiku; socializējoties ar pozitīviem un veiksmīgiem cilvēkiem, vairojam idejas un gūstam enerģiju. Jo vairāk būs spēcīgu, zinošu un ar iniciatīvu apveltītu cilvēku, jo veiksmīgāka būs sabiedrība kopumā. Tāpēc man un CleanR Grupai ir svarīgi atbalstīt jauniešus, kas ir jaudīgas nākotnes Latvijas līderi. Jau tagad dzirdu pozitīvas atsauksmes par šīs programmas absolventiem, kuri šeit iegūtās zināšanas spējuši pielietot dzīvē,” saka “CleanR Grupa” padomes priekšsēdētājs un Junior Achievement Līderu programmas iniciators Guntars Kokorevičs.

 “Ventspils valstspilsētas pašvaldība jau vairākus gadus sadarbojas ar organizāciju Junior Achievement Latvia, veiksmīgi realizējot izglītojošus un motivējošus pasākumus Ventspils skolēniem. Augsti novērtējam mūsu izglītības iestādēs sniegto iespēju jebkuram skolēnam apgūt uzņēmējdarbības pamatus, izkopt līderību un aktīvi darboties skolēnu mācību uzņēmumu pasākumos. Pateicoties zinošiem pasniedzējiem, viņu sniegtajam atbalstam un motivācijai, Ventspils 2. vdidusskolas skolēnu mācību uzņēmums “Glow Brows” šī gada jūnijā “Jauno uzņēmēju dienās” izcīnīja uzvaru konkursā Start Strong 3+3, iegūstot ceļazīmi uz ASV. Augstus panākumus konkursos ieguvuši arī citi skolēnu mācību uzņēmumi. Mums tiešām ir ar ko lepoties! JA Latvia nometne Ventspilī notiek jau 6. gadu. Šāda nometne motivē skolēnus aktīvi darboties uzņēmējdarbībā, apgūt jaunas biznesa prasmes, saņemt mentoru atbalstu. Nometnē skolēni iegūst jaunus kontaktus, pieredzi, kura noderēs savu uzņēmumu veidošanā nākotnē,” saka Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Aigo Gūtmanis.

Diskusijas tiešraidē būs iespējams vērot ikvienam interesentam - interneta vietnēs Diena.lv un labsoflatvia.com.

“Junior Achievement Unlocked 2023” norisinās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, to atbalsta Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome un vides pakalpojumu nozares līderis “CleanR Grupa”.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas