Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Turpmāk Covid-19 un pērtiķu bakas nereģistrēs kā bīstamas infekcijas slimības

Ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos valstī un pasaulē, turpmāk Covid-19 un pērtiķu bakas netiks reģistrētas kā bīstamas infekcijas slimības, otrdien lēma valdība.

Veselības ministrija norāda, ka Covid-19 izraisītājs, nepārtraukti mutējot, vairāk nav radījis tādu vīrusa paveidu, kas radītu lielu apdraudējumu sabiedrības veselībai un smagāku slimības gaitu. Līdz ar to vairāk nav racionāli paredzēt iespēju, ka, inficējoties ar Covid-19 izraisītāju, būtu veicama personu obligātā medicīniskā un laboratoriskā pārbaude, izolēšana un ārstēšana.

Arī epidemioloģiskā situācija Latvijā un pasaulē ar pērtiķu baku uzliesmojumu nepasliktinās, tādēļ VM vērtējumā nav nepieciešams turpmāk saslimšanas gadījumus ar pērtiķu bakām uzskatīt par saslimšanu ar bīstamu infekcijas slimību, kad veicama personu obligātā medicīniskā un laboratoriskā pārbaude, izolēšana un ārstēšana.

Pērtiķu bakas ir reta vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura visbiežāk sastopama Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīs. Pērtiķu baku gadījumi cilvēkiem reģistrēti arī ārpus Āfrikas saistībā ar starptautiskiem ceļojumiem vai importētiem dzīvniekiem. Pērtiķu baku laiks no inficēšanās līdz simptomiem ir no piecām līdz 21 dienai.

VM skaidro, ka infekciju slimību sarakstā kopumā ir 13 bīstamās infekcijas slimības un piecas infekcijas slimības. Speciālisti sabiedrības veselības jomā seko līdzi situācijai, lai pārvaldītu infekcijas slimību gadījumus, uzliesmojumus un epidēmijas un nodrošinātu sabiedrības veselības aizsardzību epidemioloģiskās drošības jomā, nepieciešamības gadījumā veicot personu laboratorisko izmeklēšanu, ārstēšanu, izolēšanu.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) šā gada maijā saistībā ar Covid 19 paziņoja par starptautiski nozīmīgas sabiedrības veselības ārkārtas situācijas atcelšanu, norādot, ka laiks pāriet uz Covid-19 pandēmijas ilgtermiņa vadību. Latvijā 2024.gadā spēku zaudēs Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums, bet, lai nodrošinātu sabiedrības veselībai svarīgu normu nepārtrauktību, daļu iekļaus Epidemioloģiskās drošības likumā un Pacientu tiesību likumā.

PVO paziņoja, ka ir vērojama Covid-19 izraisīto nāves gadījumu skaita samazinājuma tendence, ar Covid-19 saistīto hospitalizāciju un stacionēšanas intensīvās terapijas nodaļās skaita samazināšanās, kā arī iedzīvotājiem ir augsts imunitātes līmenis pret SARS-CoV-2 vīrusu. Arī Latvijā personu skaits ar apstiprinātu Covid-19 infekciju un veikto testu skaits 2023.gadā, kā arī pacientu skaits stacionāros ar pamata diagnozi Covid-19 turpina samazināties.

Slimību un profilakses kontroles centrs stingri rekomendē vakcinēties pret Covid 19 šajā sezonā iedzīvotājiem vecumā no 65 gadiem,b ārstniecības personām un ārstniecības atbalsta personām, kuras, pildot darba pienākumus, ir tuvā kontaktā ar pacientiem, pieaugušos ar nopietnām hroniskām blakusslimībām, vidējas vai augstas imūnsupresijas pacientus, tai skaitā pusaudžus un bērnus no sešu mēnešu vecuma, kā arī grūtnieces.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas