Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Studentiem un pensionāriem grūti iegūt kredītus

Nebanku kredītdevēju daudzviet reklamētie ātrie kredīti nav vienīgā iespēja īsā laikā aizņemties naudu, jo patēriņa kredītus gatavas piešķirt arī bankas, tiesa gan, skrupulozi vērtējot kredīta prasītāja aizņēmumu vēsturi, ienākumus, vecumu un pat apgādājamo skaitu.

Diena jau rakstīja, ka pēdējā laikā sabiedrības uzmanības lokā nonākusi ātro kredītu, ko piešķir nebanku aizdevēji, vieglā pieejamība un lielā popularitāte. Bažas par ātro kredītu burbuļa risku paudis arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kurš solījis grozījumus likumos un izveidojis darba grupu, kurai deleģēts uzdevums uzlabot tiesisko regulējumu tieši ātro kredītu jomā, kā arī stiprināt patērētāju interešu aizsardzību.

Lai pārliecinātos, ka nebanku aizdevēju piešķirts ātrais kredīts nav vienīgais variants, kā uzlabot finansiālo situāciju,Diena pētīja četru izdomātu kredītņēmēju - studenta, kas saņem darba algu, gadiem ilgi strādājoša cilvēka, kam ir hipotekārais kredīts, uzņēmēja un pensionāra - iespējas iegūt patēriņa kredītu plaši pazīstamās bankās. Izrādās, ka banku nosacījumi patēriņa kredītu piešķiršanā ir visai atšķirīgi.

Savējiem vieglāk

«Izvērtējot klienta maksātspēju, no svara ir dažādi rādītāji, piemēram, kopējo kredītsaistību apmērs pret ienākumiem. Ja rezultāts ir pozitīvs, klientam var piešķirt aizdevumu līdz pusotras algas apmēram,» par iespēju studentam saņemt patēriņa kredītu saka Swedbank pārstāvis Dzintars Kalniņš. Kredīta prasītājam jābūt vismaz 21 gadu vecam, ar pozitīvu kredītvēsturi un regulāriem ienākumiem - no 180 latiem mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Kredīta prasītājam jābūt arī bankas klientam un ienākumi jāsaņem šīs bankas kontā.

«Ar 300 latu ienākumiem ir par maz, lai saņemtu kredītu,» atzīst Nordea pārstāvis Raivis Gūtmanis un norāda, ka iespējams gan piesaistīt līdzaizņēmēju, un tad kopējiem ienākumiem būtu jābūt vismaz 435 latiem.

«Strādājošam studentam ir divas īstermiņa aizņemšanās iespējas,» norāda bankas Citadele pārstāve Zanda Alviķe. Viena iespēja esot saņemt patēriņa kredītu 750 latu apmērā uz laiku no sešiem līdz 36 mēnešiem ar 25% gada procentu likmi, savukārt otra - saņemt 200 latu lielu kredītlimitu American Express Blue kredītkartei. Abos gadījumos studentam jābūt vismaz 18 gadu vecam un ar pozitīvu kredītvēsturi. Ja students savus ienākumus nav saņēmisCitadeles bankas kontā, viņa gada procentu likmes būs augstākas.

Lai varētu saņemt kredītu, studentam jābūt vismaz 23 gadus vecam, uzsver DNB bankas pārstāvis Andis Vaļuks. Maksimālā summa, ko šādam studentam varētu piešķirt kredītā, provizoriski varot būt pat līdz 3000 latiem uz laiku līdz pieciem gadiem ar 21% likmi, taču maksimālās summas apjoms saistīts ar to, kāds ir studenta studiju kredīta apmērs un vai ienākumi tiek saņemti DNB bankas kontā.

70 gadu slieksnis

«Pensionāram ar 200 latu pensiju diemžēl nevarēsim līdzēt,» saka R. Gūtmanis un norāda, ka patēriņa kredīta piešķiršanai šādos gadījumos bankā noteikts minimālais ieņēmumu līmenis uz vienu ģimenes locekli 310 latu apmērā, jo banka uzskata, ka šāda ikmēneša summa nepieciešama, lai klients būtu spējīgs kredītu atmaksāt.

«Senioriem varam izsniegt aizdevumu ar maksimālo limitu vienas pensijas apmērā,» Swedbank piedāvājumu skaidro Dz. Kalniņš.

DNB bankas apkopotā informācija rāda, ka pensionāram ar 200 latu lielu pensiju vajadzības gadījumā ir iespēja saņemt līdz 400 latiem lielu patēriņa kredītu uz laiku līdz diviem gadiem (21% likme), taču kredīta atmaksas beigās aizņēmēja vecums nedrīkst pārsniegt 67 gadus.

Bankas Citadele pārstāve Z. Alviķe norāda, ka pensionāram pieejama iespēja pieteikties kredītam privātam patēriņam 250 latu apmērā uz laiku līdz sešiem mēnešiem ar procentu likmi 25% gadā (ja pensionārs pensiju saņem Citadeleskontā), ir arī iespēja saņemt 200 latu lielu kredītlimitu kredītkartei. Abos gadījumos pensionārs nedrīkst būt vecāks par 70 gadiem un viņa kredītvēsturei jābūt pozitīvai.

(Visu rakstu lasiet 11.februāra laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas