Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šonedēļ vakcinēšanās pret Covid-19 aktivitāte Latvijā atpaliek no iepriekšējām nedēļām

Šonedēļ vakcinēšanās pret Covid-19 aktivitāte Latvijā atpaliek no iepriekšējās nedēļās novērotās, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Sākotnējie dati rāda, ka pirmajās divās darbadienās sapotēti vidēji ap 9200 cilvēki dienā. Šie dati vēl var mainīties, jo daudzi vakcinētāji datus par sapotētajiem ievada ar vairāku dienu nobīdi, taču arī sākotnējos datos ir vērojams vakcinēšanās tempa kritums. Piemēram, sākotnējie dati rāda, ka vakar kopumā Latvijā pret Covid-19 sapotēti ap 9100 cilvēki, salīdzinoši pirms nedēļas otrdienā atbilstoši sākotnējiem datiem bija sapotēti ap 11 000 cilvēku, bet, vakcinācijas iestādēm pilnīgāk ievadot datus par sapotētajiem, pirms nedēļas otrdienā sapotēto skaits pašlaik gan ir pieaudzis līdz aptuveni 15 000 cilvēku.

Kopumā pēdējās piecās nedēļās vakcinēšanās temps bijis visai augsts un pret Covid-19 sapotēto skaits svārstījies vidēji ap 12 000 cilvēku dienā.

LETA jau vēstīja, ka pēdējās nedēļās strauji rūk pirmo pošu saņēmēju skaits, un eksperti iepriekš norādījuši, ka šāda tendence var signalizēt par potenciāli gaidāmu kopējās vakcinēšanās aktivitātes sarukumu. Pagājušajā nedēļā kopumā tikuši veikti ap 84 000 pošu pret Covid-19 un tikai ap 21 000 no tām bija pirmās potes, salīdzinoši nedēļā no 18.oktobra no kopumā ap 89 000 pošu pirmās bija 47 000.

Otrdien potes pret Covid-19 saņēmušas vismaz 9105 personas, tostarp pirmo poti - 2442 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 4360 cilvēki, tostarp 1234 cilvēki sapotēti ar Johnson&Johnson vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati. Imunizācijas valsts padome gan arī pēc potēšanās ar Johnson&Johnson vakcīnu iesaka saņemt otru poti no Pfizer vai Moderna.

Savukārt potēšanas apjomi ar trešo devu vairs īpaši neatpaliek no vakcinēšanas ar pirmo devi - vakar 2303 cilvēki saņēmuši Covid-19 potes papildu devu imunitātes nostiprināšanai. Visi minētie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi. Vakcināciju veikušas 374 iestādes, bet visvairāk sapotēja Veselības centru apvienība.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 985 000 jeb ap 52,3% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 868 000 iedzīvotāju, bet vēl ap 256 000 cilvēku ir saņēmuši Johnson&Johnson potes, kam atbilstoši valstī spēkā esošajam regulējumam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 1,12 miljonus jeb 59,7% no visiem valsts iedzīvotājiem.

Rēķinot pirmās potes un Johnson&Johnson vakcīnas saņēmēju kopskaitu, tas šajās dienās sasniedzis aptuveni 1,24 miljonus cilvēku. Savukārt ar "trešo devu" līdz šim Latvijā vakcinēti ap 38 000 cilvēku jeb 2% iedzīvotāju. Atbilstoši medicīnas speciālistu ieteikumiem, "trešo vakcīnas devu" sākotnēji sāka potēt cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti, vecāka gada gājuma cilvēkiem un medicīnas darbiniekiem, kas strādā ciešā kontaktā ar Covid-19 pacientiem, bet pēdējie valdības lēmumi dod iespēju potēties arī plašākam cilvēku lokam.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca un Johnson&Johnson jeb Janssen, taču AstraZeneca vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021.gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no 12 gadu vecuma.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas