Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Šogad par viltotiem dokumentiem robežsargi aizturējuši 33 personas

Par viltotu ceļošanas dokumentu izmantošanu robežsargi šā gada pirmajā pusgadā aizturēja 33 personas. Pērn šajā laika posmā tika aizturētas 99 personas. Kopumā Latvijas robežsargi šā gada sešos mēnešos veikuši robežpārbaudes 2 112 975 personām, portālu Diena.lv informēja Valsts robežsardzē.

Kopumā šogad atklāti 43 (pērn - 119) viltoti ceļošanas dokumenti: 12 (51) ID kartes, 6 (33) uzturēšanās atļaujas, 20 (15) pases un 5 (12) vīzas. Viltoto dokumentu un aizturēto cilvēku skaits ir atšķirīgs, jo dažreiz robežpārkāpēji uzrāda vairākus viltotus dokumentus vienlaicīgi.

No tām 24 personas (pērn – 87) robežsargi konstatēja, veicot robežpārbaudes robežkontroles punktos uz ārējām robežām un deviņas personas (pērn – 12), veicot imigrācijas kontroli pie iekšējām robežām - ostās un lidostās. Visvairāk viltotus dokumentus izmantojuši: Sīrijas - 11, Lietuvas – piecas, Irānas – četras, Palestīnas – trīs pilsoņi.

Šogad visbiežāk konstatēti svešu vai viltotu Zviedrijas ceļošanas dokumentu izmantošanas gadījumi. Vairāki Sīrijas pilsoņi robežsargiem uzrādījuši citai personai piederošus Zviedrijas dokumentus – pases, uzturēšanās atļaujas un ID kartes. Tas liecina, ka Zviedrijā dzīvojošie vairāku Āfrikas un Tuvo Austrumu valstu pilsoņi, kuriem jau ir šīs valsts pilsonība vai uzturēšanās atļaujas, sūta savus dokumentus saviem tautiešiem, lai viņi, izmantojot personu ārējo līdzību, varētu nelegāli ieceļot Eiropas Savienībā.

Atklātas arī viltotas Alžīrijas un Francijas pases, viltotas Francijas, Vācijas un Spānijas vīzas, viltotas Šveices un Grieķijas uzturēšanās atļaujas.

No citiem konstatējamiem dokumentu viltojumiem jāatzīmē viltotu Lietuvas Republikas dokumentu izmantošana. Šogad atklātas 6 viltotas Lietuvas ID kartes un 18 viltotas Lietuvas vadītāja apliecības. Šos dokumentus izmanto gan Lietuvas, gan citu valstu (Ukrainas un Baltkrievijas) pilsoņi, lai ceļotu un uzturētos Skandināvijas valstīs.

Šogad robežsargi, sadarbībā ar citiem tiesībsargiem, ir atklājuši vairākus viltotu dokumentu izplatīšanas kanālus. Tā, piemēram, martā par dokumentu viltošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, mantkārīgā nolūkā, tika aizturēti 2 Latvijas pilsoņi. Abu personu dzīvesvietās tika izņemti dažādi dokumenti, t.sk. ar viltojuma pazīmēm, datortehnika, krāsvielas, fotopapīrs, laminēšanas materiāli un luminiscējošs aparāts.

Šā gada aprīlī - maijā Valsts robežsardzes amatpersonas piedalījās starptautiska mēroga kopējā operācijā, kuras mērķis bija pārtraukt organizētā noziedzīgā grupējuma darbību saistītu ar Vjetnamas pilsoņu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai no Krievijas uz Poliju tranzītā caur Igauniju, Latviju un Lietuvu. Operatīvo pasākumu rezultātā, Lietuvā un Polijā tika aizturētas pāri valsts robežai divas nelikumīgi pārvietotas Vjetnamas pilsoņu grupas (12 personas) un šī noziedzīgā nodarījuma organizatori.

Robežkontrole tika veikta arī 785 151 automašīnām, 9004 lidmašīnām, 6165 peldlīdzekļiem, 15 197  kravas vilcieniem un  1100 pasažieru vilcieniem. Šie skaitļi ir saglabājušies pagājušā gada līmenī.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas