Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

SM: Šis būs kārtējais katastrofālais pavasaris, jo ceļu remontam naudas nepietiek

Kvalitatīvam ceļu remontam līdzekļu budžetā pašlaik nepietiek, otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē atzina Satiksmes ministrijas (SM) Sauszemes transporta departamenta direktors Andris Lubāns.

"Tuvojas kārtējais pavasaris, un pēc šīs ziemas laika apstākļiem ceļu kvalitāte ir tikai pasliktinājusies. SM kā atbildīgajai ministrijai par autoceļu uzturēšanu līdzekļu nevis vienkārši katastrofāli nepietiek, lai kaut ko attīstītu, bet līdzekļu nepietiek, pat lai uzturētu to, kas mums ir, esošajā stāvoklī. Tāpēc šis būs kārtējais katastrofālais pavasaris, kad atkusīs ceļi un mēs ieraudzīsim visas tās bedres..." norādīja Lubāns.

Pēc viņa teiktā, SM uzskata, ka tie līdzekļi, ko nodokļos samaksā autoceļu lietotāji, lielākā mērā nekā līdz šim ir jānovirza ceļu uzturēšanai. "Patlaban proporcija ir apmēram viens pret trīs, tātad no trīs samaksātiem latiem, ko veic autovadītājs vai pārvadātājs, tikai viens lats atgriežas atpakaļ uz ceļiem. Tā ir tā dilemma, ko risināt, un tāpēc jau tuvākajā laikā SM iesniegs Ministru kabinetā priekšlikumus, kā to risināt," klāstīja SM pārstāvis.

Vienlaikus Lubāns pavēstīja, ka pašlaik līdzekļi no valsts budžeta ceļu rekonstrukcijai praktiski netiek izmantoti. "Patlaban no valsts budžeta netiek atvēlēti līdzekļi ceļu rekonstrukcijai, tā tiek finansēta no Eiropas fondu līdzekļiem. No valsts budžeta tiek finansēta tikai sniega tīrīšana un grāvmalu sakārtošana," minēja SM pārstāvis.

Komisijas deputāts, bijušais satiksmes ministrs Uldis Augulis bija iesniedzis komisijā priekšlikumus par grozījumiem Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, tostarp viens no tiem paredzēja noteikt ar likumu, ka autotransporta lietotāju maksātais ceļu nodoklis tiek novirzīts autoceļu uzturēšanai. "Savā laikā šis finansēšanas modelis tika izskausts, tā bija liela kļūda attiecībā uz Latvijas infrastruktūru. Protams, Finanšu ministrijai (FM) ir izdevīgāk, ja ir nodokļu maksa, kas nav iezīmēta, bet, ja mēs paskatāmies no autotransporta lietotāju puses, tad, protams, ja priekšlikumu pieņemtu, Latvijā būtu līdzīgi kā kaimiņvalstīs, ka cilvēkiem ir skaidrs, par kādu naudu infrastruktūra tiek labota. Redzam jau patlaban, ka šo līdzekļu nepietiek," pastāstīja Augulis un piebilda, "ja mēs infrastruktūru uzskatīsim par nevajadzīgu valsts un uzņēmējdarbības attīstībai, tad, protams, šāds priekšlikums nav atbalstāms".

Komisijas deputāti minēto priekšlikumu neatbalstīja. Komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs norādīja, ka, viņaprāt, pašreizējā nodokļu sistēma ir pietiekami laba un nevajag veidot speciālo budžetu autoceļu fondam. Reirs sacīja, ka tādējādi veselības aprūpes, kultūras u.c. nozaru budžeti ciestu. Viņš arī prognozēja, ka Auguļa priekšlikuma apstiprināšana varētu vēlāk rezultēties jaunā Satversmes tiesas prāvā.

Arī FM pārstāve atzina, ka FM nevar atbalstīt šo priekšlikumu, jo tā atbalstīšana nozīmētu speciālā budžeta izveidošanu. Savukārt Saeimas Juridiskā biroja pārstāve norādīja, ka šajā jautājumā svarīgs ir valdības viedoklis. Komisijai grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā vēl jāsagatavo trešajam lasījumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas