Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Slimnīcās nonāk arvien vairāk Covid-19 slimnieku

Aizvadītajā nedēļā, no 4.decembra līdz 10.decembrim, gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti aizvien uzrāda stacionēto Covid-19 pacientu skaita pieaugumu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Latvijā aizvien turpinās Covid-19 gadījumu skaita pieaugums, laboratoriski apstiprināti 339 Covid-19 gadījumi - nedēļu iepriekš tādu bija 329, kopumā veikti 821 laboratoriskais tests uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni, kamēr nedēļu iepriekš - 962. Aizvien saglabājas stacionēto pacientu skaita pieaugums, pagājušajā nedēļā stacionēts 401 pacients, bet nedēļu iepriekš 307.

Iepriekšējā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu bija 12 pacienti. Reģistrēti 29 Covid-19 pacientu nāves gadījumi, kas ir par sešiem vairāk nekā nedēļu iepriekš. Ziņoto nāves gadījumu skaits bijis vecuma grupā "40 gadi un vairāk". Vismaz sešos gadījumos pamata diagnozes bija Covid-19. SPKC norāda, ka saslimšana ar Covid-19 bieži būtiski saasina jau esošas hroniskās slimības, kuru dēļ nepieciešama hospitalizācija un var iestāties nāve.

Vienlaikus vidējā gripas izplatības intensitāte pagājušajā nedēļā saglabājusies aizvien zema, tomēr vērojams neliels pieaugums.

Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 1072 pacienti, no kuriem 15 pacientiem, balstoties uz tipisku klīnisku ainu, noteikta diagnoze "gripa". Gripas gadījumi reģistrēti Ventspilī, Daugavpilī, Jēkabpils novadā un Rīgā.

Pagājušajā nedēļā gripas gadījumi reģistrēti visās vecuma grupās, tomēr augstākā saslimstība reģistrēta vecuma grupā 5 - 14 gadi.

Savukārt laboratoriski apstiprināti deviņi gripas gadījumi, no kuriem 4 bija A tipa gripa, bet pieci - B tipa gripa.

Lielākajā daļā ES/EEZ valstīs gripas izplatība saglabājās līdzīgā līmenī, kāds tika novērots tajā pašā periodā pagājušajā gadā. ES/EEZ kopumā Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars 19% apmērā - nedēļu iepriekš 21%, salīdzinoši gripas pozitīvo testu īpatsvars saglabājās zem 3%.

Lai mazinātu smagas saslimšanas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām bieži norit smagā formā un kuriem ir augsts komplikāciju risks. SPKC informē, ka šajā sezonā pret gripu ar valsts apmaksāto vakcīnu ir vakcinējušies jau gandrīz 100 000 iedzīvotāju, bet pret Covid-19 vakcinējušies gandrīz 27 000 iedzīvotāju.

SPKC atgādina, ka šobrīd riska grupu pacientiem pieejamas vakcīnas pret gripu "Efluelda", "Fluenz Tetra" un vakcīna "Influvac Tetra". Tās jau ir izdalītas vakcinācijas iestādēm un ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs un citās ārstniecības iestādēs, kas veic vakcināciju pret gripu.

Savukārt vakcinācijai pret Covid-19 pieejamas šai sezonai pielāgotās "Pfizer BioNTech" vakcīnas "Comirnaty Omicron XBB.1.5", un "Novavax" vakcīnas "Nuvaxovid XBB.1.5", kuras piemērotas šobrīd izplatītākajiem SARS-CoV-2 vīrusa omikrona paveidiem. Esošās vakcīnas ir efektīvas arī pret jauno BA.2.86 jeb "Pirola" paveidu.

SPKC atgādina, ka vakcinācija pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē. Valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu pie sava ģimenes ārsta, vakcinācijas kabinetos vai ārstniecības iestādēs var saņemt iedzīvotāji, kas pieder noteiktām grupām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas