Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Saistībā ar ES fondu apgūšanu sūdzas par savstarpēji nekoordinētiem auditiem

Valsts kanceleja saistībā ar Eiropas Savienības (ES) finansēto projektu īstenošanu ir saņēmusi vairākas sūdzības, tostarp par savstarpēji nekoordinētu auditu veikšanu, aģentūra LETA uzzināja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Kāds projekta īstenotājs norādījis, ka sadarbības iestādes un atbildīgās iestādes ir pakļautas lielam savstarpēji nekoordinētu auditu un pārbaužu apjomam, kas nereti pārbauda jau iepriekš pārbaudītus procesus un maksājumus. Šāda rīcība rada papildu slodzi iestāžu darbiniekiem. Tā rezultātā daudzās datubāzēs pieejamas atskaites, pārskati, apliecinājumi un izziņas tiek pieprasītas no finansējuma saņēmējiem, radot tiem papildu administratīvo slogu.

Saņemta arī sūdzība, ka lielā daļā ES fondu projektu no finansējuma saņēmējiem pieprasa kopēt vai ieskenēt 100% maksājumus pamatojošo dokumentu, savukārt Finanšu ministrijas centralizētā ES fondu vadības informācijas sistēma (ES SF VIS) nedarbojas kā atbalsts fondu vadībā iesaistītajām institūcijām. Turklāt teju visas institūcijas ir ieviesušas alternatīvās projektu datu uzskaites sistēmas un periodiski veic datu salīdzināšanu ar ES SF VIS, nodrošinot datu aktualitāti un ticamību. Taču šādas darbības rada procesu dublēšanos datu uzskaites jomā un sadārdzina ES fondu uzraudzības procesu kopumā, norāda projektu īstenotāji. Turklāt bez pilnībā funkcionējošas centralizētas IT uzskaites sistēmas netiek kontrolēts dubultā finansējuma risks.

Tāpat sūdzības bijušas par apjomīgo un laikietilpīgo dokumentu izstrādes procesu, iesniedzot pieteikumu finansējuma saņemšanai. Un gadījumā, ja iesniegumu noraida, jo projekta saturiskais mērķis neatbilst projekta konkursa saturam, projektu dokumentācijas izstrāde un iestādes izveidotās projektu vērtēšanas komisijas darbs bijis veltīgs.

Patlaban Valsts kanceleja ir saņēmusi kopumā 17 priekšlikumus un sūdzības saistībā ar ES fondu finansēto projektu īstenošanu. Pagaidām gan vēl atbildes uz šiem iesniegumiem vēl nav sagatavotas - to darīs aprīļa beigās izveidotā darba grupa, kuras uzdevums būs iesniegt priekšlikumus par administratīvā sloga mazināšanu saistībā ar ES fondu finansējuma administrēšanu.

Jau ziņots, ka aprīļa beigās premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) izdeva rīkojumu par darba grupas izveidošanu, kura sagatavos iesniegšanai Finanšu ministrijā konkrētus un argumentētus priekšlikumus par ES fondu normatīvā regulējuma vienkāršošanu, lai mazinātu administratīvā sloga iestrādi normatīvajos aktos ES fondu vadībā 2014.-2020.gada plānošanas periodā. Darba grupas vadītāja ir Valsts kancelejas Eiropas Savienības struktūrfondu departamenta vadītāja Solvita Gulbe, un viņas pakļautībā darbosies eksperti no vairākām ministrijām, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Pārresoru koordinācijas centra, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas