Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeimas priekšsēdētājs: Latvijas prioritāte ir sniegt palīdzību Ukrainai sakaut Krieviju

Latvijas absolūtā prioritāte ir sniegt palīdzību Ukrainai sakaut Krieviju, šodien ikgadējās ārlietu debatēs Saeimā šādu pozīciju pauda Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS).

Saeimas priekšsēdētājs sacīja, ka nupat atgriezies no Ukrainas, kur secinājis, ka tur ir skaidra izpratne par cīņas būtību, par mērķiem, vērtībām un "diemžēl vēl arī neizbēgamiem upuriem". Ukraiņu cīņasspars ir absolūti nesalaužams, uzsvēra politiķis.

"Tikpat skaidru izpratni šodien redzam Latvijā un sagaidām Eiropā un pasaulē. Nekādu šaubu, interpretācijas un nenoteiktības. Latvijas vēsture sniedz labu mācību tiem, kas šaubās vai paļāvušies Krievijas propagandas vēstījumiem," pauda Smiltēns.

''Kad pirms 32 gadiem neapbruņoti cilvēki mūsu barikādēs aizstāvēja savu brīvību, bija cerība par impērijas sabrukumu, taču ļaunuma impērija atgriezusies ar jaunu jaudu. Nav zudusi Krievijas kāre postīt, izvarot, nogalināt, iekarot, iznīcināt. Šodien redzam, ka Krievija uz konfrontāciju ar Rietumiem jau kodē savas nākamās paaudzes. Ir komfortabli aizbildināties ar tēzi par Putina karu, taču Krievijas imperiālisms nav saistīts ar vienu uzvārdu. Mūsu stratēģisko mērķu īstenošanā varam balstīties tikai uz realitāti, savas drošības nostiprināšanu un Krievijas draudu iegrožošanu,'' sacīja Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs ir pārliecināts, ka Rietumi nedrīkst noskatīties uz kārtējām Krievijas zvērībām vai bailēs no eskalācijas aicināt ukraiņus pamiera vārdā atteikties no savas teritoriālās integritātes. Ukrainai jāsaņem viss nepieciešamais militārais un arī civilais atbalsts ātrākai uzvarai. Nevis drosmīga rīcība, bet tieši starptautiskās sabiedrības minstināšanās vairo eskalācijas izvēršanās iespēju ārpus esošajām robežām, ir pārliecināts Smiltēns.

Tikpat svarīgi kā Ukrainas uzvara kaujas laukā, ir Krievijas sakaušana starptautiski tiesiskajā ietvarā. ''Mēs nekādi nevaram pieļaut, ka 21. gadsimtā šāds šausminošs ļaunums paliek nesodīts. Nekur pasaulē nedrīkst iesakņoties doma par militāru agresiju kā pieņemamu un attaisnojamu starptautisko attiecību instrumentu,'' pauda Smiltēns.

Spriežot par Latvijas ārējo drošību, Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka gada laikā tās nostiprināšanā ir ieguldīts ievērojams darbs. Smiltēns pauda gandarījumu par sabiedroto izpratni un atbalstu mūsu drošībai, atzīmējot, ka NATO solidaritāte redzama iepriekšējo NATO samitu lēmumos un mūsu sabiedroto klātbūtnē Ādažu militārajā bāzē un Lielvārdes militārajā lidlaukā.

Smiltēns uzsvēra, ka ārējo drošību papildina iekšējā noturība, tai skaitā, ekonomiskā stabilitāte, un mudināja valdību un Saeimu kopīgiem spēkiem stiprināt ekonomisko sadarbību ar sabiedrotajiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas