Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Saeima vērsīsies Eiropas Komisijā ar lūgumu atbalstīt Latvijas piena ražotājus

Saeima vērsīsies Eiropas Komisijā ar lūguma vēstuli steidzami nodrošināt tiešu kompensējošu palīdzību Latvijas pienu ražotājiem, lai izvairītos no neatgriezeniskām sekām Latvijas piena nozarē, ceturtdien nolēma Saeimas deputāti.

"Saeima pauž dziļas bažas sakarā ar to, ka pēc Krievijas uzliktā embargo Eiropas Savienības pārtikas produktu importam Latvijas lauksaimnieki cieš būtiskus zaudējumus, ir apdraudēta piena nozares turpmākā pastāvēšana, darbu un līdz ar to arī iztikas līdzekļus var zaudēt tūkstošiem zemnieku saimniecībās un piena pārstrādes uzņēmumos nodarbināto," pausts Saeimas ziņojumā.

Parlaments arī vērsis uzmanību, ka līdz šim notikušie ES tirgus regulēšanas pasākumi piena ražošanas nozarē nav devuši vēlamo rezultātu - pēdējo mēnešu laikā piena iepirkuma vidējā cena Latvijā bija par 20% līdz 26% zemāka nekā vidēji Eiropas Savienībā. Tāpat tiek prognozēts, ka cena turpinās samazināties līdz pat trim ceturtdaļām no šā gada jūlijā maksātās cenas. Pašreizējā situācija liecina, ka vājākais ķēdes posms ir piena ražotāji lauksaimnieki, kuri pat sākuši apsvērt iespēju samazināt liellopu ganāmpulkus. Šāda notikumu attīstība jau tuvākajā nākotnē var negatīvi ietekmēt ne tikai piena pārstrādes uzņēmumus, bet arī visas Latvijas piena nozares konkurētspēju, norāda deputāti.

Latvija piena produkcijas ievērojamu daļu eksportēja uz kaimiņvalstīm, tostarp Krieviju, un tāpēc Krievijas embargo sekas piena ražotāji Latvijā izjūt daudz sāpīgāk nekā citās ES valstīs. Latvijai vēsturiski izveidojušos tirdzniecisko sakaru un sadarbības ziņā, kā arī ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ Krievijas tirgus vienmēr bija nozīmīgs. Lai pārorientētos uz jauniem tirgiem, nepieciešams ilgāks laiks un apjomīgi ieguldījumi, uzsver deputāti.

Parlamentārieši arī atgādina, ka bijušais ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačans Čoloss šogad septembrī, viesojoties Latvijā, apņēmās rast iespējas visvairāk cietušo valstu lauksaimnieku atbalstīšanai, taču šī jautājuma risināšanai nepieciešamie pasākumi joprojām nenotiek.

"Piena ražotājiem Latvijā steidzami nepieciešama palīdzība vismaz turpmākos piecus vai sešus mēnešus, līdz piena pārstrādes uzņēmumi atradīs jaunus tirgus un stāvoklis piena nozarē stabilizēsies," teikts Saeimas sagatavotajā vēstulē.

Jau vēstīts, ka par sasāpējušām problēmām pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa otrdien vērsās piensaimnieku pārstāvji un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

"Zemo iepirkuma cenu dēļ par 40% samazinās saimniecību ienākumi, krīt algas, ir problēmas ar bankām. Ceram uz prezidenta izpratni, aizstāvot mūs augstākajā līmenī sarunās par Eiropas atbalstu," atzina piensaimnieku pārstāve Ieva Rutkovska.

"Patlaban jālūdz palīdzība no Eiropas, kamēr atradīsim jaunus tirgus. Raugāmies uz Ķīnas, Turcijas, arī Āfrikas pusi," atzina saimniecības Kalnadambrāni īpašniece Iveta Tīrumniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas