Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

RTU radīts jauna veida asfaltbetons, kas ļautu samazināt ceļu būvniecības izmaksas

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki izstrādājuši jauna veida asfaltbetona kompozītmateriālu ar augstām ekspluatācijas īpašībām, izmantojot netradicionālas izejvielas - tērauda un dolomīta ražošanas blakusproduktus, portālam Diena.lv pastāstīja RTU pārstāvji.Jaunais asfaltbetona segums ir radīts, izmantojot tradicionālās un netradicionālās izejvielas un jaunas ekspluatācijas īpašību pārbaudes metodes.

Šobrīd pasaulē zināmās tehnoloģijas bituminēto ceļa seguma ilgmūžību risina ar dažāda veida bitumena modifikatoriem - tie ievērojami palielina ceļu seguma kalpošanas laiku, tomēr arī būtiski sadārdzina būvniecības izmaksas.RTU zinātnieku piedāvātais risinājums ir izmantot netradicionālu izejvielu - martena tēraudkausēšanas sārņu pildvielu, kas ir tērauda ražošanas blakusprodukts, un dolomīta atkritumus. Jaunajam kompozītmateriālam piemīt augstas ekspluatācijas īpašības dažādos laikapstākļos. Tas ir noturīgs gan ļoti augstā, gan zemā gaisa temperatūrā, pie slodzēm neveido garenvirziena deformācijas. RTU norāda, ka šāda materiāla izmantošana samazinātu ceļu uzturēšanas izmaksas, nodrošinātu to kvalitāti, paaugstinātu automobiļu braukšanas drošību, komforta līmeni, kā arī atrisinātu tērauda ražošanas un dolomīta karjeru blakusproduktu realizācijas problēmas, samazinot negatīvo ietekmi uz apkārtējās vides kvalitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas