Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

RSU nodrošinās laboratorijas dzīvniekus neirodeģeneratīvo slimību pētījumiem

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) uzvarējusi laboratorijas dzīvnieku iepirkumā Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektā Neiroimūnās regulācijas iespējas neirodeģeneratīvo slimību ārstēšanā ar jauna tipa priviliģētām struktūrām, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Laboratorijas dzīvnieki tiks piegādāti 16 233 latu vērtībā.

Projektu īsteno Latvijas Universitāte (LU) sadarbībā ar Latvijas Organiskās sintēzes institūtu un Daugavpils Universitāti. Tā kopējais finansējums ir 1 302 000 latu. Projekts noslēgsies šī gada 31.decembrī.

Jaunākie pētījumi neirozinātnēs liecina, ka imūnā sistēma spēcīgi ietekmē smadzeņu šūnu funkcionēšanu. Nervu un imūnās sistēmas divpusējo komunikāciju disbalanss var izraisīt neiroiekaisumu no iekaisuma mediatoru pārmērīgas ekspresijas smadzenēs, kas savukārt izraisa neirodeģeneratīvus procesus un slimības, piemēram, Parkinsona slimība, Alcheimera slimība u.c..

Līdz šim lietotie tradicionālie pretiekaisuma līdzekļi, pārmērīgi nomācot imūnās reakcijas, izraisa smagus blakus efektus.

Zinātnieki projektā iecerējuši izstrādāt jaunu farmakoterapeitisko stratēģiju neirodeģeneratīvo slimību novēršanā, mērķējot zāļu vielu iedarbību uz neiroiekaisumu un smadzeņu neirālo un imūno regulāciju. Iegūtie rezultāti kļūs par pamatu jauna tipa antineirodeģeneratīvo vielu izstrādāšanai, līdz ar to dos lielu ieguldījumu Latvijas farmācijā.

Antineirodeģeneratīvo preparātu pielietošana smadzeņu aizsargāšanai būtiski uzlabos slimnieku dzīves kvalitāti un darba spējas.

Pētījuma rezultātus zinātnieki atspoguļos gan starptautiski citējamos, gan Latvijas zinātniskajos žurnālos, konferenču un kongresu tēžu veidā, kā arī mutiskos ziņojumos.

Zinātniskās grupas sastāvu veido četru zinātņu nozaru - medicīnas, farmācijas, bioloģijas un ķīmijas - 22 zinātniskie darbinieki, tostarp jaunie zinātnieki, doktoranti, maģistri, maģistranti, LU Medicīnas fakultātes ārstniecības programmas studenti, dabas zinātņu laboranti, ārvalstu zinātnieki, kā arī trīs LU profesori.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas