Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rosina lielās ostas pārveidot par valsts kapitālsabiedrībām, atļaujot tajās iegūt daļas arī pašvaldībām

Satiksmes ministrija (SM) rosina Rīgas un Ventspils brīvostu, kā arī Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldīšanai izveidot valsts kapitālsabiedrības, kurās iespēja iegūt akcijas būtu arī pašvaldībām, paredz šodien Valsts sekretāru sanāksmē iesniegtie grozījumi Likumā par ostām un Liepājas SEZ likumā.

Likumprojektos paredzēts, ka kapitālsabiedrībās kapitāldaļu turētāja no valsts puses ir SM, Finanšu ministrija (FM), Ekonomikas ministrija (EM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Visu trīs kapitālsabiedrību kapitāla daļas (akcijas) nav atsavināmas vai ieķīlājamas. Valstij piederošās akcijas paredzēts nodot turējumā šādās proporcijās - 40% SM, kā vadošai valsts pārvaldes iestādei transporta un sakaru nozarēs, tai skaitā ostu sektorā, 20% - FM, 20% - EM un 20% - VARAM.

Ņemot vērā ostas darbības ietekmi uz pašvaldību, kā arī pašvaldībai piederošo īpašumu skaitu, kas jau šobrīd ir nodoti ostu pārvaldēm pārvaldīšanai, gan Likumā par ostām, gan Liepājas SEZ likumā paredzēts, ka kapitālsabiedrībā, kas veic ostas pārvaldes funkcijas arī pašvaldībai ir tiesības iegūt akcijas ar nosacījumu, ka valstij paliek ne mazāk kā divas trešdaļas akciju. Tādejādi pašvaldība arī turpmāk saglabātu aktīvu līdzdalību ostās, kontrolētu tās īpašuma lietošanu un pašvaldības interešu ievērošanu.

Savukārt Liepājas SEZ, lai sekmētu privātā sektora līdzdalību SEZ pārvaldībā, paredzētas tiesības Liepājas pilsētas domei deleģēt Liepājas SEZ komercsabiedrību pārstāvi darbam kapitālsabiedrības padomē.

Visus īpašumus, kas šobrīd pieder Rīgas brīvostas pārvaldei un Ventspils brīvostas pārvaldei kā atvasinātām publisko tiesību juridiskām personām, paredzēts ieguldīt jaunizveidotās kapitālsabiedrības pamatkapitālā kā ieguldījumu no valsts puses (Rīgas ostas gadījumā) un a/s Ventas osta pamatkapitālā (Ventspils ostas gadījumā). Īpašumus, ko valsts vai pašvaldība iepriekš bija nodevusi valdījumā osta pārvaldei, plānots arī turpmāk nodot pārvaldīšanai kapitālsabiedrībai, kas veiks ostas pārvaldes funkcijas attiecīgajā ostā

Abos likumprojektos ietverti pārejas noteikumi, ar kuriem paredzēta ostu pārvaldes modeļa maiņas īstenošana deviņu mēnešu laikā.

Plānots, ka apstiprinot grozījumus Likumā par ostām un Liepājas SEZ likumā, Ministru kabinets ar protokollēmumu noteiks atbildīgās personas, nepieciešamās rīcības un termiņus pārejas noteikumos paredzēto darbību veikšanai attiecībā uz jaunu kapitālsabiedrību izveidi, Liepājas SEZ pārvaldes un brīvostas pārvalžu likvidāciju un tiesību un saistību pārņemšanu.

Kā ziņots, trīs no valdības koalīcijas partneriem - Jaunā Vienotība, nacionālā apvienība Visu Latvijai!/Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) un KPV LV - iepriekš neatbalstīja Liepājas SEZ pārveidošanu par valsts kapitālsabiedrību. Pret to iebilda vietējā pašvaldība.

Top komentāri

Noņēma pašvaldībām
N
un tagad daļu pārdos atpakaļ. Latvijā, kā jau Latvijā
Vilks
V
Drīz Bordāns brauks sūdzēties uz štatiem.
Ko?
K
Tik ātri jau bikses pilnas, ka jāaicina atpakaļ pašvaldības?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas