Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Raidījums: 2014.gada eksperiments ar RD atlaidēm vilcienos beidzas ar 560 000 zaudējumiem valsts budžetam

Pirms septiņiem gadiem galvaspilsētas dome ar a/s Pasažieru vilciens vienojās, ka pensionāru atlaides Rīgas robežās darbosies arī piepilsētas vilcienos. Gatavojoties Saeimas vēlēšanām, tas bija izdevīgi tobrīd Rīgā pie varas esošajai Saskaņai, jo transporta atlaižu sistēma ir viņu galvenais trumpis. Pasažieru vilcienam darījums izrādījās neizdevīgs – braucēju bija daudz vairāk nekā prognozēts, un Rīga par tiem atteicās maksāt. Pasažieru vilciens vilcinājās vērsties tiesā līdz nokavēja termiņu. Par uzņēmumu atbildīgajā Satiksmes ministrijā atbildīgos par pazaudēto pusmiljonu nemeklē, vēsta raidījums Nekā personīga.

Pusmiljons likumīgu zaķu - tā var apzīmēt pensionārus un studentus, kas 2014.gadā brauca ar Pasažieru vilcienu, izmantojot Rīgas domes atlaides.

Pašvaldība par braucieniem nesamaksāja, bet Pasažieru vilciens nokavēja naudas atgūšanu, un nu 560 000 eiro tam jānoraksta zaudējumos. 

Vilciena integrēšana Rīgas transportā ir sens sapnis. Pirmais īstais mēģinājums notika pirms septiņiem gadiem, kad tā brīža Satiksmes ministrs Anrijs Matīss un Rīgas galva Nils Ušakovs vienojās, ka vilcienos Rīgas robežās darbosies tās pašas rīdzinieku atlaides, kas Rīgas satiksmes tramvajos un trolejbusos. 

Darījums bija izdevīgs Ušakovam, jp 2014.gada oktobrī notika Saeimas vēlēšanas, bet transports un biļešu atlaižu politika bija svarīga viņa vadītās partijas Saskaņa vēlēšanu programmas sastāvdaļa.

Pasažieru vilciena, Autotransporta direkcijas un Rīgas domes līgums paredzēja, ka ar atlaidēm priviliģēto pasažieru skaits būs 600 000 līdz miljons. Taču rīdziniekiem vilcieni iepatikās un braucēju skaits izrādījās pusotru reizi lielāks.

Pasažieru vilciens sadarbību ar Rīgas domi pārtrauca 2014.gada 13. septembrī. Pārvadātājs sarēķināja, ka dome tam palikusi parādā 563 000 eiro. Sarunas par naudas atdošanu ar Nila Ušakova vadīto pašvaldību toreiz bija nesekmīgas. 

Dins Merirands, Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Pasažieru vilciens kapitāla daļu turētājs, Sabiedriskā transporta padomes priekšsēdētājs, taisnojas, ka īsti zaudējumi nemaz nav nodarīti. Tie esot negūtie ienākumi un uzņēmuma darbību vai valsts dotācijas apjomu tas nemaz neietekmē. Tas ir pretrunā ar Pasažieru vilciena skaidrojumu, ka par šo summu samazinātos valsts izdevumi dotācijai, ja tā būtu ieskaitīta uzņēmuma kontā.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits nav rosinājis un nerosinās izmeklēšanas par senajiem notikumiem. Viņaprāt vainīgais jānoskaidro Pasažieru vilcienam. "Visus iepriekšējos gadus ir bijusi tāda situācija, ka viens rāda uz otru, mēģinot atrast kā no šīs situācijas vienkārši neiziet un kā šo situāciju izbeigt bez rezultāta. Diemžēl Pasažieru vilciena bilancē šie zaudējumi ir uzskaitīti tieši kā saistības un attiecīgi tajā brīdī kad Pasažieru vilciena valde lems par šīs summas norakstīšanu vai kādu citādu darbību, tajā brīdī, ja tie būs atzīti par zaudējumiem, Pasažieru vilciena esošajai valdei radīsies tiesības un pienākums izpētīt, no kura šos zaudējumus piedzīt vai tur bijusi ļaunprātība vai nesaimnieciska rīcība," skaidro Linkaits.

Kristiāna Godiņa vadītā autotransporta direkcija plāno apdrošināt vadošās amatpersonas par 10 miljoniem  eiro. Iepirkums jau izsludināts. Šādu civiltiesisku apdrošināšanu izmanto gadījumiem, ja amatpersonas rada uzņēmumam zaudējumus vai citādi kļūdās. Tad tiem nav jāmaksā no savas kabatas, bet zaudējumus sedz apdrošinātājs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas