Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

PTAC brīdina par Kocher-Finance krāpnieciskajām darbībām

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) brīdina par Kocher-Finance krāpnieciskajām darbībām. PTAC informē, ka ir saņemts paziņojums no Francijas apdrošinātāja Compagnie Francaise D’Assurance Pour Le Commerce Exterieur (Coface) Lietuvas filiāles par krāpnieciskām darbībām, ko īsteno Kocher-Finance, piedāvājot patērētājiem noslēgt aizdevuma līgumu un papildus it kā iegādāties apdrošināšanas sabiedrības Coface kredītu apdrošināšanas polisi.

Lai saņemtu aizdevumu, patērētājiem tiek lūgts veikt vairākus maksājumus, tostarp arī par it kā Coface kredīta apdrošināšanas polisi uz fiziskas personas norēķinu kontu. Nevienā no konstatētajiem gadījumiem patērētājam faktiski netika izsniegts aizdevums, kā arī nebija noslēgta Coface kredītu apdrošināšanas polise.

Coface Lietuvas filiāles pārstāvji informējuši PTAC, ka pie tās vērsušies Latvijas patērētāji saistībā ar it kā ar Coface noslēgtu kredītu apdrošināšanas polisi. 

Konkrētajos gadījumos patērētājiem sākotnēji ir piedāvāts noslēgt aizdevuma līgumu ar Kocher-Finance. Vienlaicīgi patērētājam piedāvāts noslēgt aizdevuma apdrošināšanas līgumu ar Coface, kā arī par papildu samaksu saņemt personīgu apstiprinājumu aizdevuma saņemšanai 48 stundu laikā pēc maksājuma veikšanas.

Lai saņemtu aizdevumu, patērētājam tiek lūgts veikt trīs maksājumus uz fiziskas personas bankas kontu, tostarp pirmais maksājums jeb "drošības depozīts" vairāku simtu eiro apmērā jāpārskaita uz fiziskas personas kontu bankā, arī otrais maksājums jeb "abonēšanas maksa" vairāku simtu eiro apmērā par aizdevuma apdrošināšanu jāpārskaita uz fiziskas personas bankas kontu, tāpat jāveic maksājums 240 eiro apmērā par personīgo galvojumu, proti, ka aizdevums tiks izsniegts 48 stundu laikā pēc 240 eiro apmaksas. Summas var mainīties.

Nevienā no konstatētajiem gadījumiem patērētājam faktiski netika izsniegts aizdevums, kā arī nebija noslēgta Coface kredītu apdrošināšanas polise, atzīmēja PTAC.

Tāpat PTAC atgādināja neaizņemties un neslēgt kreditēšanas līgumus ar komersantu, kas nav licencēts, kā atcerēties, ka fiziskas personas patērētājiem kredītus izsniegt nedrīkst.

Pirms iegādājies apdrošināšanas polisi no personas vai komersanta, kas nav pats apdrošinātājs, ir jāpārliecinās, vai šī persona vai komersants ir reģistrēts apdrošināšanas brokeru reģistrā (pieejams Finanšu un kapitāla tirgus komisijas mājaslapā), vai konkrētā apdrošinātāja uzturētajā aģentu vai papildpakalpojumu starpnieku reģistrā (pieejams konkrētā apdrošinātāja mājaslapā).

PTAC atzīmēja, ka par krāpšanu var secināt no sludinājuma teksta (neprofesionāls, ar gramatikas, interpunkcijas kļūdām, nepilnīgs, ar iztrūkstošu informāciju), kā arī par iespējamu krāpšanu var liecināt izmantotie saukļi ("ar bojātu kredītvēsturi", "bez oficiāliem ienākumiem", "ātri, ērti, izdevīgi", "droši un uzticami", "banka kredītu nedod?").

Tāpat par iespējamu krāpšanu var secināt no uzsvariem, kas norāda uz lielām summām, zemiem procentiem, mazu nepieciešamo dokumentu skaitu, drošu, likumīgu, licencētu darbību, kā arī problēmu risināšanu. 

Lai izvairītos no krāpnieciskiem gadījumiem, ir jāpievērš uzmanība arī kontaktinformācijai, proti, par par iespējamu krāpšanu var signalizēt, ja iztrūkst informācija par sabiedrības nosaukumu, reģistrācijas numuru, e-pastu, tālruņa numuru, norādītā adrese neeksistē, sarežģīta kredīta pieteikšanas vai saziņas kārtība, necaurskatāmi noteikumi, kā arī e-pasts ir ar bezmaksas domēna vārdu (@gmail.com; @hotmail.com; @inbox.lv u.c.).

Tāpat par krāpšanu var liecināt, ja līgumā iztrūkst informācija par sabiedrības nosaukumu, reģistrācijas numuru un adresi, ir neparasts, neatbilstošs aizdevuma līguma noformējums, ir būtiskas gramatikas kļūdas, ir jāveic maksājums uz trešās personas kontu, tiek piedāvāti papildu pakalpojumi, kas ir obligāti pakalpojuma saņemšanai, kā arī, ja piedāvā par papildu samaksu izsniegt aizdevēja apliecinājumu vai galvojumu.

Par krāpšanu var liecināt arī mājaslapa, ja nav skaidras norādes par licencēšanu vai reģistrāciju, komersanta tiesisko statusu vai valsts piederību, vietnes uzbūve ir ļoti primitīva vai tieši otrādi, īpaši spilgta un sarežģīta, vietne satur viltotas atsauksmes, kurās tiek uzsvērts, cik tas ir droši, ātri un uzticami, atsauksmju sadaļā norādītas personas ar bieži izplatītiem vārdiem un uzvārdiem vai bildēm, kā arī, ja, atverot saites apmeklētājs automātiski tiek pāradresēts uz citu vietni.

Tāpat ir jāpievērš uzmanību kredīta izplatīšana veidam, kādus parasti izmanto šādu pakalpojumu piedāvāšanai, tostarp jāņem vērā, ka ziņu vai sociālo portālu komentāru sadaļā izvietotam sludinājumam, visdrīzāk, būs krāpniecisks raksturs.

Vienlaikus PTAC atzīmēja, ka dažas no pazīmēm var piemist arī likumīgu patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju izvietotiem sludinājumiem, tomēr norādītajām pazīmēm vajadzētu pievērst uzmanību un jebkuru šaubu gadījumā sameklēt papildus informāciju par kredīta devēju.

Gadījumā, ja iedzīvotājs jau ir cietis un pārskaitījis nezināmām personām naudas līdzekļus, nesaņemot solīto kredītu, ir jāvēršas Valsts policijā ar iesniegumu par krāpšanu.

 

Top komentāri

Kuzja Ņilovičs Okorokovs
K
Tā teikt košernauda.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas