Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

PTAC: Auto nomas pakalpojuma sniedzēji līgumos ietvēruši netaisnīgus nosacījumus

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) laika periodā no 2012.gada aprīļa līdz šā gada jūlijam izvērtējis līguma noteikumus un īstenoto komercpraksi automašīnu īstermiņa nomas pakalpojumu jomā. Atsevišķi pakalpojumu sniedzēji līgumos ietvēruši netaisnīgus līguma noteikumus un īsteno negodīgu komercpraksi, portālu Diena.lv informēja PTAC.

Projekta ietvaros tika vērtēti īstermiņa (līdz vienam mēnesim) automašīnu nomas līgumi. Izvēloties projekta uzraudzības objektus, tika ņemtas vērā patērētāju sūdzības par attiecīgās nozares komersantiem, kā arī nozares izplatītākie, aktīvākie uzņēmumi. Uzraudzības projekta ietvaros kopumā ir izvērtēti 11 ar patērētājiem noslēgtie līgumi, patērētājiem piedāvātie līgumu projekti un aktuālie patērētājiem adresētie piedāvājumu materiāli (reklāma, komerciālie paziņojumi u.c.). Visos 11 gadījumos PTAC aicināja uzņēmumus labprātīgi novērst konstatētos pārkāpumus patērētājiem piedāvātajos līgumu projektos un noslēgtajos līgumos.

PTAC uzraudzības projekta laikā konstatēja, ka auto nomas līgumos tiek ietverti netaisnīgi līguma noteikumi, piemēram: noteikumi, kas nepamatoti nosaka patērētāja atbildību par nomas objekta defektiem; noteikumi, kas nosaka neproporcionāli liela līgumsoda vai cita veida kompensācijas piemērošanu; noteikumi, kas paredz sankcijas patērētājam par līguma vienpusēju laušanu u.c. līguma noteikumi, kas apdraud (neveiksmīgs foemulējums, labāk tad ierobežo vai var ierobežot) vai var apdraudēt patērētāju tiesības un intereses.

Tāpat PTAC konstatēja un novērsa Negodīgas komercprakses aizlieguma likumā noteiktā negodīgas komercprakses aizlieguma pārkāpumus komercprakses īstenotāju veiktajās darbībās, piedāvājot patērētājiem automašīnu īstermiņa nomas pakalpojumus. Izvērtējot auto nomas pakalpojumu sniedzēju interneta vietnēs sniegtās informācijas atbilstību normatīvo aktu prasībām, visbiežāk tika konstatēts, ka mājaslapās nav norādīti pakalpojumu sniedzēju nosaukumi, juridiskās adreses, reģistrācijas numuri, kā arī reģistrācijas numuri Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā.

Atsevišķos gadījumos tika konstatēts, ka patērētājs tiek maldināts par noteikumiem saistībā ar īstermiņa automašīnu nomu, jo pakalpojumu sniedzēji savās mājaslapās paredzēja dažādus sodus par līgumu noteikumu pārkāpumiem, kuri netika ietverti līgumos. Dažos gadījumos tika konstatēts, ka patērētāji tika maldināti par pakalpojuma patieso cenu u.c. pārkāpumi.

PTAC aktivitāšu rezultātā šobrīd pieci komersanti iesnieguši rakstveida apņemšanās, labprātīgi apņemoties nepiemērot PTAC konstatētos netaisnīgos līguma noteikumus ar patērētājiem jau noslēgtajos līgumos, kā arī veikuši labojumus turpmāk patērētājiem piedāvātajos līgumu projektos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas