Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Prasa apmaksāt tēva uzturēšanos pansionātā, kaut viņš par meitu nav licies ne zinis

Diānai piegādāts Sociālā dienesta paziņojums, ka jāapmaksā tēva uzturēšanās pansionātā, taču viņa to nevēlas darīt, jo viņš par savu atvasi 24 gadus nav licies ne zinis, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Diāna vērsās Latvijas Vēstneša portālā ar jautājumu, kā rīkoties tādā situācijā. "Man vajadzēja uzrakstīt dzīvesstāstu (Sociālajam dienestam), kāpēc atsakos maksāt, tas ir tāpēc, ka viņš mūs pameta un nerūpējās. Tagad es saņēmu vēl vienu vēstuli, lai iesniedzu pašvaldības Sociālajā dienestā izziņu par maniem un ar mani kopā dzīvojošās personas ienākumiem, lai varētu skatīt atbrīvošanu no maksājumiem, kas sniegti manam tēvam. Jautājums - kādas ir viņiem tiesības man to lūgt? Un kas man draud, ja neiesniegšu šo izziņu? Kur es varu vērsties pēc palīdzības? Jo netaisos maksāt par svešu cilvēku," jautā Diāna.

Pētot virtuālajā vidē pieejamo informāciju, atklājas, ka patiesībā šāda situācija nav nekas unikāls. Izveidojas gana savdabīga aina - tad, kad jāpiedzen alimenti, valstij tēvu atrast nav pa spēkam. Tad, kad valstij jākompensē Sociālā dienesta izdevumi, atvasi izdodas sameklēt diezgan ātri. Uz Dienas jautājumu, cik korekti tas ir, Labklājības ministrija (LM) īsti atbildi nesniedz. Sociālo pakalpojumu departamenta pārstāve Elvīra Grabovska rakstiski uzsver - ir īpašs pants, kas Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteic, ka par saņemtajiem sociālajiem pakalpojumiem ir jāmaksā klientam vai viņa agpādniekam.

"Ja klients tiek ievietots ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā pensijas vecuma personām un viņam nav citu ienākumu un uzkrājumu, par institūcijas pakalpojumiem viņš maksā 90% no pensijas un piemaksas pie pensijas. Ja klientam ir uzkrājumi un citi ienākumi, samaksa tiek veikta arī no šiem līdzekļiem, bet ne vairāk kā pakalpojuma cena. Gadījumos, kad klienta ienākumi un uzkrājumi nav pietiekami, lai samaksātu pilnu pakalpojuma cenu, līdzmaksājumu veic viņa apgādnieki," norāda Grabovska.

Viņa arī skaidro visai sarežģīto sistēmu par to, kāda ir samaksas kārtība, kad izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta. Tomēr pēc LM pārstāves atbildēm nākas secināt arī to, ka Diānai vēl būs jāpacīnās, lai pierādītu, ka tēvs nav maksājis alimentus. Latvijas Vēstneša pārstāve Lidija Dārziņa, sniedzot padomu Diānai, norāda, ka apgādniekiem par personu ir jāmaksā tādā gadījumā, ja tā atzīta par trūcīgu.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 26.maija, avīzē Diena

Top komentāri

Tā patiešām notiek
T
Ir tāda filma "Intermeitene", tajā bija tēvs-dzeguze, kurš atcerējās par meitu vien tad, kad viņa jau pieaugusi gribēja pārcelties uz dzīvi ārzemēs, un meitai bija nepieciešama vecā tēva piekrišana, kuru tēvs bija ar mieru sniegt par taisnīgu atlīdzību, lai gan pats par meitu nebija licies ne zinis. Mana bērna dzimšanas apliecībā tēva vietā ir svītra. Kad bija jāizšķiras, vai prasīt paternitātes atzīšanu un piedzīt alimentus, es atcerējos filmu Intermeitene. Negribējās, ka manam bērnam pēc gadiem kāds vecis klauvētu pie durvīm un prasītu uzņemties rūpes par viņu. izrādās, ka tālu no patiesības neesmu bijusi, tā patiešām notiek.
NLO
N
Ir vēl viena lieta. Vīriešu nosliece uz parazītismu un bezatbildība. Alimentu nemaksātāji, pansionātu neapmaksātā klientūra gandrīz pilnībā veidojas no degradētiem vīriešiem. Varbūt pat būtu kaut kāda jēga no īpašas nodokļu politikas, ja citādi ar šādām problēmām nav iespējams tikt galā.
Meita
M
Shitadas zinas nevajag publicet - salasisies tie musu bezatbildigie raditaji un rindam vien ies uz pansionatu, bet rekinus mums. Un par ko mums tads sods? Teevi-alkoholiki bernibu ar dzersanu, laishanu pa kreisi un roku vicinasanu saboja, un kad beidzot esi pieaudzis un liekas, tas viss aiz muguras - tad vel par savu bezatbildigo dzivi mums rekinu piestada. karma kaut kada?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas