Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Plāno trūcīgo ārstēšanu slimnīcās vairs nekompensēt no sociālā spilvena

No 1.jūlija trūcīgo un maznodrošināto ārstēšanu ārstniecības iestādēm plāno vairs nekompensēt no sociālās drošības tīkla stratēģijas piešķirtā finansējuma, apstiprināja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Egita Pole.

Kā norāda E.Pole, "būtībā iedzīvotājiem nekas nemainīsies, tikai stacionāros un ambulatoros pakalpojumus trūcīgiem pacientiem, tāpat kā pārējiem, tiks apmaksāts no valsts budžeta, kas varētu pagarināt rindas". Līdz šim trūcīgajiem bija lielākas iespējas nokļūt slimnīcā un saņemt ārstēšanos nekā citiem pacientiem, jo viņiem bija cits finansējuma avots, atzina E.Pole.

Pēc viņas teiktā, "sociālā spilvena" finansējums - 30,3 miljoni latu - veselības nozarei nav samazināts, tomēr bija paredzēts, ka no kopēja finansējuma personām ar zemiem ienākumiem noteiktās pacientu iemaksas un līdzmaksājuma kompensācijai un pamatpakalpojuma apmaksai šogad tiks apvēlēti 19,4 miljoni latu. VM prognozē, ka pirmajā pusgadā šim pasākumam tiks iztērēti 14,9 miljoni latu jeb 76,8% no visam gadam plānotā finansējuma, līdz ar to nepieciešams jau laicīgi veikt izmaiņas normatīvajos aktos par sociālās drošības tīkla stratēģiju, lai nepieļautu pārtēriņu.

1,7 miljonus latu, kas pirmajā pusgadā paliks no "sociālā spilvena" finansējuma, neapmaksājot trūcīgām personām un personām ar zemiem ienākumiem sniegto pamatpakalpojumu, otrajā pusgadā plāno pārdalīt tādiem zāļu iegādes izdevumu kompensēšanai pacientiem 100% apmērā, pacientiem ar garīgām slimībām, samazinot gultu skaitu un attīstot aprūpi dienas centros, kā arī primārās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošana, piesaistot ģimenes ārsta praksei otru māsu.

VM sagatavotie grozījumi Sociālās drošības tīkla stratēģijā iepriekšējā nedēļā tika izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, tas vēl jāapstiprina valdībai.

Sociālās drošības tīkla stratēģijas ietvaros trūcīgās un maznodrošinātas personas ir atbrīvotas no pacientu iemaksas un līdzmaksājuma maksāšanas. Lai paplašinātu pakalpojumu pieejamību, sākot ar 2010.gada otro pusi trūcīgiem pacientiem un pacientu ar zemiem ienākumiem tika kompensēta ne tikai iemaksa un līdzmaksājums, bet arī apmaksāts viss pacientam nepieciešamais pakalpojums.

Kā ziņots, šogad Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumiem paredzēti valsts budžeta un Eiropas Savienības fondu līdzekļi 79,34 miljonu latu apmērā, kas ir mazāk nekā pērn, kad stratēģijas pasākumu īstenošanai tika izlietoti 89,7 miljoni latu.

Labklājības jomas pasākumiem šogad ir paredzēti 26,22 miljoni latu, veselības jomai - 30,31 miljons latu, izglītības jomai - 14,23 miljoni latu un pārvadājumu (transporta) jomai - 8,61 miljons latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas