Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Piespiedu darbos pērn "atstrādāti" 360 000 latu

Piespiedu darbos pērn visā Latvijā nodarbināta 5521 persona un nostrādātas 302 834 stundas. Rēķinot pēc minimālās darba stundas likmes, tas darba devējiem ļāvis ietaupīt vismaz 360 070 latus, aģentūra LETA uzzināja Valsts probācijas dienestā (VPD).

Visvairāk jeb 32% gadījumu 2012.gadā piespiedu darbi piemēroti par zādzībām, krāpšanām un piesavināšanos nelielā apmērā, 23% gadījumu - par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, bet 5% gadījumu - par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un realizēšanu nelielā apmērā un narkotisko un psihotropo vielu lietošanu bez ārsta nozīmējuma.

Kā pastāstīja VPD priekšnieka vietniece Irina Pūrīte, pagājušajā gadā kopumā ir pieaudzis to gadījumu skaits, kad cilvēki par noziedzīgiem nodarījumiem sodīti ar piespiedu darbu, turklāt par 9% pieaudzis tieši to gadījumu skaits, kad piespiedu darbs piemērots ar prokurora priekšrakstu. Pūrīte sacīja, ka minētā tendence vērtējama pozitīvi arī tālab, ka šādās reizēs tiesām ir mazāk darba.

Pērn 137 gadījumos VPD organizējis arī audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa "sabiedriskais darbs" izpildi nepilngadīgajiem. Pārsvarā šāds piespiedu līdzeklis jauniešiem ticis piemērots par zādzību, kas izdarīta, iekļūstot telpā vai transportlīdzeklī, kā arī par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā un huligānismu.

Pagājušajā gadā noslēgti 193 jauni līgumi ar dažādām iestādēm un organizācijām par probācijas klientu nodarbināšanu piespiedu darbā vai sabiedriskajā darbā. 28 no šiem līgumiem noslēgti ar nevalstiskajām organizācijām. Līdz ar to patlaban kopumā noslēgti jau vairāk nekā 1625 līgumi par probācijas klientu nodarbināšanu piespiedu darbā vai sabiedriskajā darbā, liecina VPD apkopotie dati.

Personas, kurām piemērots piespiedu darbs, nodarbina VPD, valsts vai pašvaldību iestādes, kapitālsabiedrības, aģentūras, kā arī biedrības, nodibinājumi un reliģiskās organizācijas, ar kurām VPD ir noslēdzis līgumu par probācijas klientu nodarbināšanu.

Kritēriji, saskaņā ar kuriem VPD izvēlas konkrētu darba devēju, ir pašvaldībām nepieciešamie prioritārie darbi, probācijas klienta sodāmība, nodarbinātība, izglītība, prasmes, veselības stāvoklis un vecums. Izvēloties darba devēju un uzraugot tam veicamo darbu, VPD katrā gadījumā individuāli izvērtē noteiktos kritērijus, kā arī to, kā tiks nodrošināta piespiedu darba izpildes kontrole un kādu ieguldījumu probācijas klients var dot, veicot konkrēto piespiedu darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas