Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pieņem likuma izmaiņas, kas narkomānus cietumā ļaus nošķirt no pārējiem ieslodzītajiem

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Latvijas Sodu izpildes kodeksā, kas nosaka, ka narkotiku atkarību mazināšanas programmā iesaistītos notiesātos turēs atsevišķi no pārējiem ieslodzītajiem un šādi notiesātie varēs veikt telefonsarunas katru dienu.

Tas nepieciešams, jo atkarību mazināšanas programmas mērķis ir maksimāli iedarboties uz atkarību risku, samazinot to un veicinot likumpaklausīgu dzīvi. Notiesātās personas tiks izvietotas nodaļās, ievērojot komūnas principu, kas nozīmē, ka visi nodaļā esošie notiesātie piedalīsies ikdienas sadzīves jautājumu risināšanā. Šādā veidā tiks atjaunota notiesāto sociālā komunikācija un attiecību kultūra.

Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotie un Saeimā šodien akceptētie grozījumi nosaka notiesātajiem, kuri iesaistīti atkarību mazināšanas programmā, iespēju satikties ar radiniekiem un citām personām vienu reizi mēnesī uz laiku līdz sešām stundām. Tas noteikts, ņemot vērā to, ka notiesātajiem, kuri iesaistīti programmā, ir nopietnas atkarību problēmas, un arī tāpēc, lai pēc iespējas samazinātu neatļautu vielu un priekšmetu nokļūšanu cietumā.

Atšķirībā no citiem ieslodzītajiem notiesātie, kuri iesaistīti atkarību mazināšanas programmā, varēs veikt telefonsarunas katru dienu. Tas noteikts, ņemot vērā programmas mērķi un to, ka viens no veiksmīgas notiesātā resocializācijas uzdevumiem ir uzturēt vai atjaunot ģimenes saites. Turklāt notiesātajam, kurš iesaistīts atkarību mazināšanas programmā, ģimenes un tuvinieku atbalsts ir ļoti nepieciešams.

Ņemot vērā atkarību mazināšanas programmas specifiku, noteikts, ka notiesātajiem, kuri iesaistīti šajā programmā, netiks atļauti pienesumi, izņemot mācību materiālus, ja notiesātie apgūst izglītību. Šāds izņēmums nepieciešams drošības apsvērumu dēļ, lai pēc iespējas samazinātu risku notiesātajiem, kuri iesaistīti atkarību mazināšanas programmā, piekļūt neatļautām vielām un priekšmetiem.

Notiesātajiem, kuri iesaistīti atkarību mazināšanas programmā, nebūs atļauts izmantot personīgos televizorus un radiouztvērējus, kā arī personīgo sadzīves tehniku, bet būs atļauts koplietošanas telpās izmantot brīvības atņemšanas iestādes televizorus un radiouztvērējus, kā arī sadzīves tehniku saskaņā ar noteikto dienas kārtību. Tas noteikts, ņemot vērā programmas mērķi, jo daudziem notiesātajiem ir problēmas ar sava brīvā laika aizpildīšanu ar jēgpilnām aktivitātēm.

Likumā tagad būs noteikts, ka notiesātos, kuri iesaistīti atkarību mazināšanas programmā, var iesaistīt dažādās izglītības apguves programmās un nodarbināt saskaņā ar attiecīgās programmas nosacījumiem un Sodu izpildes kodeksā noteikto.

Noteikts maksimālais laiks - līdz 12 mēnešiem -, ko notiesātais varēs pavadīt atkarību mazināšanas programmā. Minimālo laiku nav iespējams noteikt, jo notiesātā iesaiste programmā ir individuāla un atkarīga no vairākiem faktoriem.

Pēc TM rīcībā esošās informācijas, ieslodzījuma vietās 2015.gada 31.decembrī atradās 1259 narkotisko vielu lietotāji, tajā skaitā 128 sievietes un 13 nepilngadīgas personas.

Paredzēts, ka līdz gada beigām darbību sāks Atkarīgo centrs, kurš atradīsies Olaines cietumā, un tiks izstrādātas programmas darbam ar atkarīgajiem. Notiesātā atrašanās Atkarīgo centrā tiek plānota kā atsevišķs un būtisks brīvības atņemšanas soda izpildes posms, kas līdz šim normatīvajos aktos nav minēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas