Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pētīs Latvijas iedzīvotāju imunitāti pret Covid-19

Lai noskaidrotu Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā un iedzīvotāju imunitāti pret šo vīrusu, valsts zinātniskā institūta BIOR vadošie pētnieki sadarbībā ar Latvijas Universitāti (LU) un Rīgas Stradiņa universitāti uzsākuši pētījumu.

Kā pauda "BIOR" vadošie pētnieki, zināšanas par cilvēka organisma aizsargsistēmas jeb imunitātes atbildi uz SARS-CoV-2 ir ierobežotas, tāpēc "BIOR" aicina iedzīvotājus, kurus uzrunās ģimenes ārsta prakses, atsaukties pētījumam.

Pētījumā piedalās vairāk nekā 100 ģimenes ārstu prakses dažādos Latvijas reģionos, kur 6800 pacientiem tiks piedāvāts bezmaksas antivielu tests. Zinātnieki vēlas noskaidrot, vai iedzīvotāju organismā ir antivielas pret Covid-19 vīrusu, kas liecina, ka viņi ir slimojuši ar šo slimību.

Kā "BIOR" uzsvēra anonīms pētījuma dalībnieks, laikā, kad liekas, ka nekas vairs nevar pārsteigt, un viss ir pieejams, vīruss ir piespiedis apstāties un esam ierobežoti laikā un telpā. "Vīruss ir viltīgs un katrs ģimenes loceklis uz to reaģēja citādāk. Šī ir unikāla iespēja piedalīties pētījumā un ar savu līdzdalību atbalstīt zinātni. Jo ātrāk būs skaidrība, jo ātrāk varēsim atgriezties katrs savā ikdienā," teica pētījuma dalībnieks.

"BIOR" atzīmēja, ka zinātnieki ar pētījumu vēlas noskaidrot Latvijas iedzīvotāju imunitāti pēc Covid-19 pārslimošanas. Pasaulē patlaban par Covid-19 vīrusu joprojām ir nepietiekama informācija un pierādījumu par paliekošu imunitāti pēc vīrusa izslimošanas. Jaunākie pieejamie dati liecina, ka pacienti, kuri bija inficējušies ar šo vīrusu, imunitāte saglabājas sešus mēnešus pēc inficēšanās. Covid-19 patiesā saslimšanas izplatība Latvijā joprojām nav zināma. Daļai pacientu vīrusa infekcija norisinās bez sūdzībām un ne visi ar simptomiem veic izmeklējumus Covid-19 noteikšanai. Pētījums atklās, kāda kopumā ir vīrusa izplatība valstī un cik imūni ir mūsu iedzīvotāji.

Covid-19 saslimšanas izraisītājs ir koronavīruss SARS-CoV-2, un tas var izraisīt gan vieglas elpceļu infekcijas, gan smagas saslimšanas ar nopietnām komplikācijām kā, piemēram, pneimoniju, nieru mazspēju, pat nāvi. Vīruss izplatās no viena cilvēka uz otru, gaisa pilienu ceļā, ja inficētais cilvēks runā, klepo, šķauda.

"BIOR" uzdevums ir rūpēties par sabiedrības un dzīvnieku veselību, pārtikas un vides kvalitāti, zivju un citu ūdens bioloģisko resursu ilgtspējīgu izmantošanu, nodrošinot starptautiskiem standartiem atbilstošu pētniecisko darbību, veicot kvalitatīvu zinātnisko ekspertīzi un laboratoriskos izmeklējumus, sniedzot pakalpojumus starptautiskā mērogā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas