Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Pētījums: 51% iedzīvotāju, atstājot mājas, vērtīgās mantas neslēpj

Aptuveni puse jeb 51% iedzīvotāju atzīst, ka, atstājot mājas uz ilgāku laiku, nekā īpaši savas vērtīgās mantas neslēpj, secināts Snapshots sadarbībā ar Eurosafe veiktajā aptaujā. Turklāt, ārpus pilsētām šis rādītājs ir vēl augstāks – par mantu drošību, dodoties ārpus mājām, nerūpējas 63% laukos dzīvojošie respondenti. 

Par visdrošāko mantu slēptuvi Latvijas iedzīvotāji uzskata draugus un paziņas, kuru pārraudzībā nepieciešamības gadījumā tiek atstāts viss vērtīgais, tā atzinuši 9% Snapshots un Eurosafe aptaujāto. Pēc draugiem un paziņām nākošā slēptuve ir grāmatplaukts vai atvilktnes (7%), savukārt seifam vērtīgas mantas dodoties prom no mājas uztic tikai 5% aptaujāto. Vienlaikus, ceturtā daļa jeb 25% respondentu atsakās sniegt atbildi uz šādu jautājumu. 

„Tas, ka iedzīvotāji ir piesardzīgi un neizpauž savas slēptuves ir ļoti pozitīvi vērtējams fakts. Statistika par dzīvokļu zādzībām pēdējos gados ir nemainīgi augsta – oficiālo iestāžu dati uzrāda ik gadu ap 4 tūkstošiem zādzību tostarp dzīvokļu zādzības, kuras, galvenokārt, fiksētas lielajās pilsētās. Vasara ir kramplaužu ražas laiks, jo iela daļa pilsētnieku dodas prom uz ilgāku laiku, neparūpējoties par atstātās mājvietas drošību”, uzsver Deniss Razžigajevs, Eurosafe direktors Baltijā.

Daudzfunkcionalitāte – šā brīža pieprasītākā tendence, kādu novērojuši Eurosafe speciālisti, proti, iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas seifus, kas apvieno gan ugunsdrošības, gan arī pretuzlaušanas īpašības. Populārākās kļūdas, kādas tiek pieļautas iegādājoties seifu – netiek noskaidrots, cik uzticama ir institūcija, kas izsniegusi sertifikātu par konkrētajam seifam veiktajiem testiem, t.i., kādai pretuzlaušanas klasei seifs atbilst, kā arī bieži vien seifs netiek atbilstoši nostiprināts pie grīdas. „Diemžēl atsevišķi vietējie tirgotāji pārdodot seifu izmanto tikai mutiskus apstiprinājumus un seifa ārējā izskata raksturojumu, tā vietā, lai izskaidrotu kādi ir pretuzlaušanas standarti”, atzīst Eurosafe pārstāvis. 

Vācijā atgriešanas procents pēc zādzībām ir tikai 15 procenti, Zviedrijā - 11 procenti, bet Latvijā, visdrīzāk, šis rādītājs ir vēl zemāks. Eksperti norāda, ka drošību vērtslietām sniedz tikai testēts un sertificēts produkts, kuru lietotāji var atpazīt pēc ECB•S sertifikāta. Eiropas Sertifikācijas institūcijas uzlīme – ECB•S logotips zilā krāsā, ir drošības zīme, kas garantē aizsardzību saskaņā ar Eiropas standartiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas