Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pases šogad jāmaina 475 000 iedzīvotāju; PMLP nodaļas pārpildītas

Šogad pases derīguma termiņš beidzas aptuveni 475 000 iedzīvotāju, kas ir ievērojami vairāk nekā pērn. Janvāra sākumā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Rīgas nodaļas ir cilvēku pārpildītas. Kopš nedēļas sākuma pagarināts darbalaiks un pieņemti papildu darbinieki, tomēr no rindām izvairīties šobrīd nevar.

Četras PMLP Rīgas nodaļas Čiekurkalna 1. līnijā, Alunāna ielā, Mazajā Nometņu ielā un Daugavpils ielā tagad katru darbdienu strādā no plkst. 8 līdz 20. Vairs nav arī ierobežots laiks, kurā iespējams pierakstīties pases maiņai pa tālruni, - agrāk tās bija dažas stundas dienā, tagad var zvanīt visu darba laiku. Informācija liecina, ka vienā nodaļā - Alunāna ielā - piedāvā pierakstīties arī e-pastā, taču jārēķinās, ka klientam vēlamā laika saskaņošana šādā veidā ir ilgāka, stāsta PMLP sabiedrisko attiecību vadītāja Lāsma Lapinska.

Zvanot šobrīd, iespējams pierakstīties uz janvāra beigām vai februāra sākumu. Diena pārliecinājās, ka sazvanīt PMLP nodaļas ir visai sarežģīts uzdevums, jo telefoni vairākas stundas pēc kārtas ir aizņemti. PMLP sola iepriekšējā pieraksta sistēmu pilnveidot. Dienas lasītāji, kas tviterī atsaucās aicinājumam pastāstīt par savu pieredzi, min visai atšķirīgus piemērus. Ilze Veisbārde raksta: «Es laicīgi pierakstījos konkrētā laikā, un tieši tā arī viss notika. Ierados, paņēmu nr. un uzreiz pie konsultantes.» Savukārt Kaspars Upītis gājis izņemt pasi Alunāna ielas nodaļā, bet rindā priekšā bijuši 40 cilvēku, un rinda virzījusies ļoti lēni.

Vēl ir pāragri spriest par tendencēm, ja jaunais darba laiks ir spēkā tikai pāris dienu, tomēr pirmajā dienā novērota liela aktivitāte no rīta, izņemot kārtas numurus, bet daļa cilvēku sapratuši, ka jāgaida būs ilgi, un aizgājuši projām, tāpēc daļa numuru nav izmantoti un vakarā nodaļas bijušas nedaudz tukšākas. Janvārī cilvēku pieplūdums ir krietni pieaudzis, salīdzinot ar decembri. Pārvaldē lēš, ka vidēji katru mēnesi dokumentus izsniegs ap 40 000 cilvēkiem. Ņemot vērā, ka PMLP vēršas ne vien tie, kam jāmaina pase, bet arī tie, kas vēlas saņemt identifikācijas karti, kopējais cilvēku skaits, ko šogad plānots apkalpot, ir 578 tūkstoši, liecina pārvaldes informācija. Novērots, ka jaundzimušo vecāki bieži vien izvēlas bērnam nevis pasi, bet identifikācijas karti, kas ir lētāka.

Daļai cilvēku, kuri vēlas apmainīt pasi, tā derīga vēl pusgadu un ilgāk, tomēr arī viņus var saprast. Ir daudzas valstis, kurās nevar iebraukt, ja pase derīga mazāk par trim, bet daudzviet - arī sešiem mēnešiem. Šengenas zonā šāda ierobežojuma nav, bet, ceļojot uz citām valstīm, pases derīguma termiņš var kļūt par šķērsli arī, piemēram, aviobiļetes iegādei. Ja cilvēks neplāno nekur ceļot un pase derīga vēl pusgadu un ilgāk, tad gan ir vērts padomāt, vai mainīt to tieši patlaban, iesaka L. Lapinska. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis aicina cilvēkus laikus pārbaudīt savas pases derīguma termiņu. Viņš ar savas padomnieces Daigas Holmas starpniecību Dienai pauda gandarījumu, ka izdevies piesaistīt finansējumu, lai Rīgas nodaļas varētu strādāt divās maiņās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas