Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pārtikas ražotāji: Latvijai nepieciešamie produkti tiks nodrošināti

Pārtikas nozare nodrošinās Latviju ar pārtikas produktiem nepieciešamajā daudzumā, aģentūrai LETA, komentējot pieprasījumu pēc pārtikas koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 dēļ, sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

"Neskatoties uz sarežģīto situāciju, Latvijai nepieciešamie pārtikas produkti tiks nodrošināti. Latvijā pārtikas patēriņa apmēri ir mazāki nekā mūsu ražotāju jaudas un pieejamo izejvielu apmēri, tāpēc nav pamata satraukumam," sacīja Šure, aicinot būt saprātīgiem un nepārspīlēt ar produktu iepirkumu daudzumu individuālām vajadzībām. 

Viņa arī uzsvēra, ka Latvijas ražotāju prioritāte būs Latvija, lai gan piegādes uz Eiropas Savienības valstīm ir divas līdz pat desmit reizes lielākas. "Paldies mūsu lielajiem ražotājiem, kas galvenokārt produkciju eksportē, bet krīzes situācijā ir gatavi pastiprinātu uzmanību pievērst savam mājas tirgum," sacīja Šure. 

Viņa piebilda, ka Latvijas valdības izsludinātā ārkārtējā situācija kalpos kā arguments pārtikas ražotājiem, lai nobīdes no līgumu izpildes, ko ietekmē jaunā koronavīrusa ierobežošanas pasākumi, automātiski nenozīmētu soda sankcijas no klientu puses.

LPUF vadītāja arī piebilda, ka, apzinoties situācijas nopietnību, Latvijas pārtikas uzņēmumi jau pirms valdības izsludinātās ārkārtējā situācijas un pieņemtajiem pasākumiem Covid-19 ierobežošanai ir reaģējuši un darbību veic ārkārtas režīmā - divkāršoti dezinfekcijas pasākumi, individuālās higiēnas un darbinieku veselības stāvokļa pārbaudes. 

Tāpat, pēc Šures teiktā, nozares uzņēmumi ir atcēluši ārvalstu komandējumus, atcelti pasākumi ar lielu dalībnieku skaitu, darbs iespēju robežās tiek organizēts attālināti, tiek ierobežota apmeklētāju plūsma uzņēmumos. 

Viņa gan arī atzina - pārtikas nozares specifika ir tāda, ka ražošanas uzņēmumiem ir nepieciešama darbaspēka fiziska klātbūtne un darbu nav iespējams veikt attālināti.

Tajā pašā laikā Šure teica, ka pārtikas ražošanas uzņēmumi Latvijā situāciju uztver ļoti nopietni un tai pieiet ar vislielāko atbildību un godaprātu. Visvairāk pieprasītā ir produkcija ar ilgāku derīguma termiņu.

Lai nodrošinātu veikalu pasūtījumus strauji pieaugoša pieprasījumu, jau pašlaik pieprasīto produktu ražotāji strādā ar pilnu slodzi un liela daļa - diennakts režīmā. 

Vienlaikus viņa piebilda, ka izejvielu cenas jau ir paaugstinājušās un kavēto piegāžu dēļ prognozējams, ka tas veicinās vēl papildu izejvielu cenu līmeņa pieaugumu. Problēmas var rasties ne tikai ar izejvielām, bet arī ar iepakojuma materiāliem, kuros jāfasē produkcija. 

"Eiropas Savienībā pagaidām nav vienotas pieejas par izejvielu un eksporta produkcijas piegādēm starpvalstu līmenī. Piemēram, no Itālijas jau ir saņemts atteikums par iekārtu un izejvielu piegādēm, saražotās produkcijas eksports uz Itāliju no Latvijas ir apturēts uz nenoteiktu laiku," skaidroja Šure. 

Komentējot situāciju, viņa norādīja, ka koronavīrusa ierobežošanas pasākumi no ražotājiem prasa papildus resursus, piemēram, dezinficējot telpas, pārplānojot loģistiku produkcijas piegādēm, mainot ražošanas plānošanu, iepērkot papildus aprīkojumu. Tāpat slimības lapas uzņēmumiem bija liela problēma jau pirms Covid-19, bet vīrusa izplatība situāciju tikai saasinās.

LETA jau vēstīja, ka saistībā Covid-19 izplatību Latvijā līdz Lieldienām izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu. Ārkārtējā situācija būs spēkā līdz šā gada 14.aprīlim.

Covid-19 Latvijā līdz šim apstiprināta 17 cilvēkiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas