Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Par kādas sievietes nelikumīgu medicīnisko datu iegūšanu Latvijai būs jāmaskā 13 768 eiro

Kāda sieviete, kura savulaik tiesā uzvarēja Cēsu slimnīcu par bez viņas piekrišanas ķeizargrieziena laikā veiktu olvadu nosiešanu, tagad uzvarējusi valsti Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), kura atzina, ka savulaik Veselības ministrijas Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcijas (MADEKKI) veiktā datu ieguve un apstrāde nenotika saskaņā ar likumu.

Strasbūras tiesa vienbalsīgi atzina, ka Latvija pārkāpusi  Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 8.pantu. Valstij sievietei būs jāmaksā 11 000 eiro liela morālā kompensācija un 2768 eiro atlīdzība par tiesāšanās izdevumiem.                                                              

Sūdzības iesniedzēja ir 1975.gadā dzimusi sieviete, kurai 1997. gadā Cēsu rajona centrālajā slimnīcā tika sniegta dzemdību palīdzība. Ķeizargrieziena operācijas laikā bez pacientes piekrišanas tika izdarīta olvadu nosiešana. Pēc neveiksmīgā mēģinājuma panākt ārpustiesas izlīgumu, viņa slimnīcu iesūdzēja tiesā, vēlāk saņemot kompensāciju par piespiedu sterilizāciju.

Tikmēr 2004. gada februārī MADEKKI Cēsu slimnīcas galvenā ārsta lūguma ierosināja administratīvo lietu par sievietei sniegto veselības aprūpi, ginekoloģisko un dzemdību palīdzību laika posmā no 1996. gada līdz 2003. gadam. Informācija tika saņemta no trīs ārstniecības iestādēm un nosūtīta slimnīcas vadībai. 

Sievietes advokāts iesniedza prasību tiesā, norādot, ka MADEKKI veiktā datu vākšana bijusi nelikumīga, jo tās galvenais mērķis bija aizstāvēt slimnīcas intereses tiesā, kas ir ārpus MADEKKI kompetences. Ar Administratīvās apgabaltiesas spriedumu sievietes pieteikums tika noraidīts, bet ar 2007. gada 8. februāra spriedumu Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments to atstāja negrozītu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas