Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Par 649,9 miljoniem latu aicina attīstīt Latvijas pierobežu

Šodien Igaunijas un Lietuvas pierobežā esošās Latvijas pašvaldības nosūtījušas vēstuli Ministru kabinetam un Saeimai, aicinot jaunajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā veidot 649,9 miljonu latu vērtu Lietuvas un Igaunijas pierobežas attīstības programmu.Vēstulē pašvaldības norāda, ka nākamajā plānošanas periodā ir paredzēts atbalsts Austrumu pierobežas infrastruktūrai, kā arī uzņēmējdarbību veicinošai infrastruktūrai jūras piekrastē, tādēļ īpašu programmu būtu jāparedz arī pierobežas attīstībai.

Tai no 2014. līdz 2020.gadam būtu nepieciešami 649,9 miljoni latu.Pēc pierobežas pašvaldību sniegtās informācijas, daudzās no tām ekonomiskā attīstība ir krietni zemākā līmenī nekā pašvaldībās tajās teritorijās, kas jau tiek atbalstītas. Mazo pierobežu pašvaldību ekonomisko situāciju ilustrē bezdarba līmeņa pieaugums, zemais ES fondu sadalījums uz vienu iedzīvotāju, iedzīvotāju aizplūšana uz reģiona centriem, galvaspilsētu un ārzemēm, skaidro pašvaldības."Augsti vērtējot Latvijas mērķi mazināt nevienlīdzību un veikt ekonomisko izrāvienu, esam spiesti secināt, ka Lietuvas un Igaunijas pierobežas pašvaldības iepriekšminētos uzdevumus nevarēs sasniegt, ja netiks izveidoti īpaši atbalsta instrumenti. Mūsuprāt, viens no efektīvākajiem veidiem būtu Eiropas Savienības fondu 2014.-2020.plānošanas periodā izveidot Lietuvas un Igaunijas pierobežas attīstības programmu," teikts vēstulē.Lai šo ideju virzītu tālākai izskatīšanai, pašvaldības izveidojušas sarunu grupu, kuras sastāvā ir Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, Priekules novada domes priekšsēdētāja Vija Jablonska un Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Rihards Melgailis."Pierobeža ir gan Latvijas vizītkarte, gan vieta, kur cilvēki grib dzīvot ne sliktāk kā Rīgā. Mūsu uzdevums ir - censties šo infrastruktūru veidot tā, lai cilvēki nebrauktu projām, lai viņiem būtu darbs. Savā ziņā tas ir arī Latvijas drošības jautājums, jo tukšas teritorijas tādas ilgi nepaliek. Tāpēc mēs ļoti ceram, ka pierobežas pašvaldības tiks sadzirdētas gan valdībā, gan ministru prezidenta birojā, gan Saeimā un šāda programmas izveide tiks atbalstīta," norāda Valkas novada domes priekšsēdētājs.Vēstuli Ministru kabinetam un Saeimai ir parakstījuši Aknīstes, Alojas, Alūksnes, Apes, Auces, Ilūkstes, Mazsalacas, Naukšēnu, Neretas, Priekules, Rucavas, Rūjienas, Rundāles, Salacgrīvas, Tērvetes, Vaiņodes, Valkas, Vecumnieku, Viesītes, Jelgavas, Bauskas un Saldus novadu vadītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas