Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

papildināta (18:13) - Citadeles padomes locekle Rubesa, klātienē neapmeklējot nevienu valdes sēdi, nopelnījusi 2000 latu

Latvijas valstij piederošās bankas Citadele padomes locekle Baiba Rubesa kopš ievēlēšanas amatā 2012.gada 12.oktobrī ne reizi ar savu klātbūtni nav pagodinājusi bankas padomes sēdi, vēsta portāls Pietiek.com.

Šo trīs mēnešu laikā Rubesa nav apmeklējusi valstij piederošās bankas padomes sēdes, neskatoties uz to, ka katru mēnesi par šo darbu saņēmusi 2000 latu lielu atalgojumu. Kā norāda Pietiek.com avoti, viņa nav pat manīta bankas telpās.

Bankas Citadele komunikācijas nodaļas vadītāja Baibas Ābelnieces atbildes uz Pietiek.com jautājumiem par Rubesas darbu bija skopas, taču banka faktiski apstiprināja to, ka nevienā bankas padomes sēdē Rubesa nav piedalījusies.

Uz Pietiek.com jautājumiem - cik lielu atalgojumu par darbu bankas padomē kopš iecelšanas amatā saņēmusi Rubesa, cik darba dienas viņa pavadījusi darba vietā, valstij piederošajā bankā Citadele un cik bankas Citadele padomes sēdēs Rubesa tieši piedalījusies - bankas Citadele padomes priekšsēdētāja Klāva Vaska vārdā tika sniegts šāds paskaidrojums:

"Jautājums par bankas padomes locekļu atalgojumu ir bankas akcionāru - VAS Privatizācijas aģentūra un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas – kompetencē, kas arī nosaka padomes locekļu atalgojuma apmēru. VAS Privatizācijas aģentūra nominēto padomes locekļu atalgojums būs redzams to amatpersonu deklarācijās.

Bankas padome nodrošina bankas uzraudzības funkciju, bet ikdienā nepiedalās bankas vadībā. Tas ir bankas valdes uzdevums - realizēt bankas stratēģiju un mērķus, kurus ir apstiprinājusi bankas padome. Citadeles padomei ir augsti pārvaldības standarti, un ikdienas darbu organizējam tā, lai tas būtu maksimāli efektīvs, proti, Citadeles padomes locekļi ikdienā sazinās ar dažādu komunikāciju līdzekļu starpniecību, kas ietver aktīvu saziņu ar bankas vadību un citām bankas struktūrvienībām ārpus iepriekš noteiktajām bankas padomes sēdēm. Padomes priekšsēdētāja pienākumos ietilpst padomē izskatāmo jautājumu sagatavošana un to iekļaušanu padomes dienas kārtībā.

Jau kopš Citadeles darbības pirmsākumiem tās padomes sastāvā ir arī ārzemju eksperti, kas dzīvo ārpus Latvijas, piemēram, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) pārstāvis Lorenss Filips Adamss un starptautiskais finanšu eksperts Džefrijs Dans. Tāpēc padomes darbu vienmēr organizējam tā, lai darba pienākumus varētu pildīt gan no ārzemēm, izmantojot dažādus komunikāciju līdzekļus, tāpat tiekoties klātienē.

Rubesa tāpat kā citi padomes locekļi ir iepazinusies ar bankas padomes sēdēs izskatāmajiem jautājumiem kopš ievēlēšanas dienas un spējusi pildīt savus padomes locekļa pienākumus. Tas, ka Citadeles padomes sastāvā ir profesionāļi ar vietējo un starptautisku pieredzi, ir bijis kā priekšnosacījums bankas veiksmīgai attīstībai. Tāpat Citadele atzīta par labāk pārvaldīto valsts uzņēmumu Baltijas valstīs saskaņā ar Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta pētījumu."

Uzskatot, ka Citadele sniegtā informācija nesniedz atbildi uz uzdotajiem jautājumiem, Pietiek.com aicināja Ekonomikas ministriju, kā valsts AS Privatizācijas aģentūra (PA) nodrošināt atbilžu sniegšanu, taču atbildes uz uzdotajiem jautājumiem par Rubesu tā arī neizdevās iegūt.

Rubesa amatu Citadele padomē ieguva pērn oktobrī ar PA valdes lēmumu. Viņa aizvien ir arī Statoil ASA viceprezidente korporatīvās sociālās atbildības jomā.

Baiba Rubesa kopš iecelšanas amatā 2012.gada 12.oktobrī par AS Citadele banka (Citadele banka) padomes locekli ir pildījusi savus pienākumus bankas padomē un neatbilst patiesībai portāla Pietiek.com izteiktie apgalvojumi, ka B.Rubesa kopš ievēlēšanas amatā ne reizi nav klātienē apmeklējusi bankas padomes sēdes. Piemēram, pēdējā padomes sēdē, kas notika 25.janvārī, B.Rubesa klātienē piedalījās bankas padomes sēdē. Iepriekš viņa ir piedalījusies telefonkonferences veidā, portālam Diena.lv atzina PA pārstāvji.

"Prakse organizēt sēdes un sapulces telefonkonferences veidā ir mūsdienu situācijai atbilstošs veids, kā efektīvāk organizēt darbu, ekonomējot līdzekļus un laiku. Sapulču un sēžu dokumenti ir pieejami elektroniski un padomes locekļa amata pienākumus ir iespējams pilnā mērā pildīt, izmantojot moderno komunikāciju līdzekļus," apgalvo PA pārstāvji.

Tādos uzņēmumos kā SIA Lattelecom, SIA LMT un Citadele banka, kuros lēmumus pieņem kopīgi ar ārvalstu akcionāriem un padomēs darbojas ārvalstu eksperti, šāda darba organizācijas forma ir ierasta prakse un nekādā mērā netraucē efektīvu uzņēmumu pārvaldību, bet gan palīdz operatīvāk un efektīvāk risināt jautājumus, izmantojot tehnoloģiju sniegtās iespējas, portālam Diena.lv norādīja PA darbinieki.

Citadele bankas padomes locekļu atlasei PA izveidoja speciālu nomināciju komiteju, kuras uzdevums bija organizēt caurskatāmu un Valsts kapitāla daļu pārvaldības koncepcijai atbilstošu bankas Citadele bankas padomes locekļu atlasi. Nomināciju komitejā strādāja PA, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas un novērotāja statusā bez balsstiesībām sabiedrības par atklātību Delna pārstāvji. Nomināciju komiteja aicināja nozaru organizācijas, piemēram, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūtu un Latvijas Komercbanku asociāciju ieteikt kandidātus padomes locekļa amatam.

Gala lēmumu par padomes locekļu iecelšanu amatā pieņem Citadele bankas akcionāru sapulce. Uz šo brīdi 75% mīnus viena Citadele bankas akcija pieder PA un 25% un viena akcija – Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai (ERAB).

(pievienotas pēdējās 6 rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas