Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

No 1.februāra plāno paaugstināt ikmēneša fiksēto maksājumu ģimenes ārsta praksei

No šā gada 1.februāra Veselības ministrija (VM) iecerējusi paaugstināt ikmēneša fiksēto maksājumu ģimenes ārsta praksei, ikmēneša fiksēto maksājumu par ģimenes ārsta prakses otro un katru nākamo pieņemšanas vietu un maksājumu par primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu feldšerpunktā, kā arī nodrošināt ģimenes ārsta praksē nodarbināto ārstniecības personu aizvietošanu attaisnotas prombūtnes gadījumos.

Kā norāda VM, patlaban ikmēneša fiksētais maksājums ģimenes ārsta praksei ir 730,73 eiro mēnesī, savukārt fiksētais maksājums par ģimenes ārsta prakses otro un katru nākamo pieņemšanas vietu un maksājums par primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu feldšerpunktos - 216,88 eiro mēnesī.

VM norāda, ka prakses uzturēšanas maksājums ir nepietiekams un neatbilst prakses uzturēšanas faktiskajām izmaksām. Līdz ar to ir būtiski apgrūtinātas ģimenes ārstu prakšu spējas segt ar prakses uzturēšanu saistītās izmaksas esošajās telpās, pilnībā izslēdzot iespēju prakses telpas paplašināt pilnvērtīgai primārās veselības aprūpes pakalpojumu klāsta nodrošināšanai.

Turklāt maksājuma nepietiekamais apmērs par ģimenes ārsta otro un katru nākamo pieņemšanas vietu un par primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu feldšerpunktos neveicina ģimenes ārstu interesi uzturēt divas vai vairāk prakses vietas, savukārt pašvaldības - feldšerpunktus, tādējādi apdraudot primārās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībai Latvijas iedzīvotājiem, sevišķi iedzīvotājiem reģionos.

Arī valsts finansējums ģimenes ārsta praksē nodarbināto ārstniecības personu aizvietošanas nodrošināšanai attaisnotas prombūtnes gadījumos šobrīd netiek piešķirts. Šīs izmaksas nepieciešams segt no prakses kopējiem ienākumiem, kas ir nepietiekami aizvietošanas pilnvērtīgai apmaksai, norāda VM.

Līdz ar to VM iesniegusi saskaņošanai valdībā grozījumus, kas paredz palielināt ikmēneša fiksēto maksājumu ģimenes ārsta praksei, tai skaitā riska maksājumu, no 730,73 eiro līdz 1 000 eiro apmērā mēnesī, ikmēneša fiksēto maksājumu par ģimenes ārsta prakses otro un katru nākamo pieņemšanas vietu no 216,88 eiro līdz 400 eiro mēnesī, kā arī palielināt maksājumu par primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu feldšerpunktā no 216,88 eiro līdz 400 eiro mēnesī.

VM norāda, ka tiks veikti arī grozījumi starp Nacionālo veselības dienestu un ģimenes ārstiem noslēgtajā līgumā par primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un apmaksu, svītrojot līguma punktu par finansējuma pieprasīšanu ģimenes ārstu aizvietošanai 100% apmērā no ģimenes ārsta viena mēneša kapitācijas naudas apjoma.

Lai sekmētu primārās veselības aprūpes pakalpojumu nepārtrauktību 2024.gadam papildus nepieciešami teju 10 miljoni eiro, tai skaitā seši miljoni eiro ģimenes ārsta praksei maksājumam par praksē nodarbināto ārstniecības personu aizvietošanas nodrošināšanu attaisnotas prombūtnes laikā un četri miljoni samaksai par ikmēneša fiksētā maksājuma ģimenes ārsta praksei paaugstināšanu par laikposmu no 2024.gada 1.februāra līdz 31.decembrim.

LETA jau rakstīja, ka veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) bija solījis ģimenes ārstiem, ka janvārī valdība lems par ģimenes ārsta prakses uzturēšanas naudas palielināšanu un ģimenes ārstu aizvietošanu. Tāpat plānots turpināt strādāt darba grupā, lai radītu informatīvo ziņojumu primārās veselības aprūpes stiprināšanai nākamajiem trīs četriem gadiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas