Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Neatgriezenisku veselības traucējumu gadījumos invaliditāti cilvēkiem piešķirs uz mūžu

Turpmāk plānots invaliditāti noteikt bez atkārtotas ekspertīzes jeb uz mūžu arī neatgriezenisku veselības traucējumu gadījumos, par to otrdien Labklājības ministrija (LM) informēja valdību.

Pašreiz invaliditāti uz mūžu nosaka cilvēkiem, kuriem ir anatomiski defekti, piemēram, ir rokas plaukstas vai noteikto pirkstu trūkums, notikusi kājas vai pēdu amputācija, pilnīgs vai praktisks aklums vienā vai abās acīs, kurlmēmums vai abpusējs kurlums, kā arī citos gadījumos, skaidroja LM pārstāve Liene Užule.

Savukārt turpmāk, ja cilvēkam piecu gadu laikā konstatēti stabili neatgriezeniski funkcionēšanas jeb veselības traucējumi, invaliditāti varētu noteikt bez atkārtotas ekspertīzes jeb uz mūžu. Lai to īstenotu, nepieciešams veikt izmaiņas noteikumos par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību.

LM norādīja, ka pērn atkārtoti invaliditāti noteica gandrīz 28 000 cilvēku, no kuriem 6719 invaliditāte noteikta uz mūžu. Pēdējos gados 25% cilvēku no kopējā invalīdu skaita, kuriem veikta atkārtota ekspertīze, ir noteikta invaliditāte uz mūžu.

Tas noteikts informatīvajā ziņojumā "Par kārtību, kādā Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā tiek pārskatīta personām piešķirtā invaliditātes grupa", ar ko otrdien iepazinās valdība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas