Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Nākamā gada pavasarī apgrozībā nonāks jaunā 50 eiro banknote

Nākamā gada pavasarī plānots laist apgrozībā jauno Eiropas sērijas 50 eiro banknoti.

Eiropas Centrālā banka (ECB) un eirozonas valstu centrālās bankas - Eirosistēma - publiskos jauno Eiropas sērijas 50 eiro banknoti 5.jūlijā, aģentūru LETA informēja Latvijas Bankā.

Jaunā 50 eiro banknote būs jau ceturtā Eiropas sērijas banknote. Līdz šim apgrozībā jau laistas piecu, 10 un 20 eiro nominālu banknotes ar atjaunotu dizainu un uzlabotām drošības pazīmēm.

ECB dati rāda, ka 50 eiro banknote ir visbiežāk lietotā eiro banknote. Vairāk nekā astoņi miljardi banknošu apgrozībā ir 50 eiro banknotes, kas veido aptuveni 45% no kopējā banknošu skaita.

Banknošu iekārtu ražotāji, nozares asociācijas un ECB parakstījuši saprašanās memorandu, apņemoties nodrošināt, ka tirdzniecības un biļešu automāti un citas iekārtas, kas pieņem banknotes, varēs apstrādāt jauno 50 eiro banknoti jau no ieviešanas dienas.

Eirosistēmas centrālās bankas kopš aprīļa piedāvā banknošu iekārtu ražotājiem iespēju veikt pārbaudes ar jaunajām 50 eiro banknotēm nacionālo centrālo banku telpās. No jūlija ieinteresētie banknošu iekārtu ražotāji un citas iesaistītās trešās personas varēs arī aizņemties jaunās 50 eiro banknotes pārbaudēm savās telpās un banknošu apstrādes iekārtu atrašanās vietās.

Latvijas Bankas naudas zīmju eksperts Aleksandrs Antiņš informē, ka uzņēmējiem ir dots pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos jaunās banknotes laišanai apgrozībā. Tomēr Latvijas Banka aicina neatlikt naudas apstrādes iekārtu pielāgošanu uz pēdējo brīdi. Lai arī iepriekšējo Eiropas sērijas banknošu ieviešana notika raiti un bez lieliem sarežģījumiem, priekšdarbus nepieciešams veikt laicīgi, lai nerastos problēmas ar naudas apstrādes iekārtām un klientu apkalpošanu.

Latvijas uzņēmēji aicināti laikus sazināties ar naudas apstrādes iekārtu apkalpotājiem par nepieciešamajiem programmatūras atjauninājumiem, bet nepieciešamības gadījumā - pieteikties Latvijas Bankā, lai vienotos par testa banknošu saņemšanu savu iekārtu pielāgošanai un citiem nepieciešamajiem priekšdarbiem. Latvijas Bankā jaunās 50 eiro banknotes iekārtu testēšanas nolūkos būs pieejamas pirms oficiālās laišanas apgrozībā.

Antiņš prognozēt, ka ar jaunās 50 eiro banknotes ieviešanu Latvijā neradīsies nozīmīgi sarežģījumi. Latvijā izmantotās naudas apstrādes iekārtas (ieskaitot komercbanku naudas apstrādes iekārtas un degvielas, dzērienu, autostāvvietu, biļešu automātus) lielākoties tiek iegādātas Rietumeiropā, līdz ar to nepieciešamie priekšdarbi Eiropas sērijas banknošu izmantošanai būs jau veikti. Ja būs nepieciešamas izmaiņas, lielākoties tās varēs veikt, pieslēdzoties pie iekārtas ar datoru un veicot programmatūras atjauninājumu.

Savukārt iedzīvotājiem nekas speciāli nav jādara - nav jāiet uz bankām un banknotes nav jāmaina. Eiropas sērijas 50 eiro banknotes apgrozībā nonāks pakāpeniski - ar Latvijas Bankas un komercbanku starpniecību. Pirmā izlaiduma banknotes būs apgrozībā kopā ar jaunajām banknotēm un saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma.

Patlaban notiek priekšdarbi arī lielo nominālu (100 un 200 eiro) Eiropas sērijas eiro banknošu ieviešanai - tās ir dažādās izstrādes pakāpēs un tiek veikti testēšanas darbi.

Pirmā Eiropas sērijas banknote ar piecu eiro nominālu pie vairāk nekā 332 miljoniem eirozonas dalībvalstu iedzīvotāju nonāca 2013.gada maijā, otrās sērijas 10 eiro banknote - 2014.gada septembrī, bet jaunā 20 eiro banknote - 2015.gada novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas