Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

NA izmanto iespēju ietekmēt

Tādā sarežģītā laikā, kāds tagad ir pasaulē, Latvijā un tās valdībā pieaug tādu partiju nozīme, kurām ir skaidra ideoloģija un vērtības. Tā sestdien Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) kongresā sacīja partijas līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, kurš, tāpat kā otrs līdzpriekšsēdis Gaidis Bērziņš, arī turpmāk vadīs Nacionālo apvienību. Tās kongress sakrīt ar pirmajām sarunām par jaunās valdības veidošanu pēc premjeres Laimdotas Straujumas (Vienotība) atkāpšanās, un tajās NA ir sākusi spēlēt būtisku lomu.

NA atteikšanās iesaistīties Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas veidotā valdībā, ja partija viņu izvirzītu, mazinājusi iespēju politiķei šo amatu ieņemt. Bez NA koalīcijā nav gatava strādāt gan Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), gan Vienotības sešu deputātu grupa, kurā ir arī Ilze Viņķele, kas politisko karjeru sāka tieši TB/LNNK. Lai gan agrāko gadu tradīcija partneriem citam citu sveikt kongresos pēdējos gados jau bija gandrīz izzudusi, NA kongresa delegātus sestdien sveica arī Latvijas Zaļās partijas pārstāvis.

NA stingrā pozīcija nozīmē, ka valdības veidošanai jāsāk gatavoties Zaļo un Zemnieku savienībai. Pārējo partiju politiķi pieļauj, ka Vienotībai varētu būt grūti izraudzīties citu kandidātu, kas būtu gatavs pretendēt uz posteni, kuram bija gatavojusies partijas priekšsēdētāja. ZZS par savu gatavību ziņoja jau pagājušajā nedēļā, tradicionāli saucot vairākus premjera kandidātus. Neviens no viņiem gan neizrādīja nopietnu interesi vadīt valdību, tāpēc tas tika uztverts kā taktisks solis, lai piespiestu Vienotību izraudzīties visiem pieņemamu nākamo valdības vadītāju.

ZZS savu turpmāko rīcību apspriedīs pirmdien, taču zināms, ka Valsts prezidentam Raimondam Vējonim partija ir apstiprinājusi gatavību veidot valdību. Viens no nopietnākajiem tās pretendentiem bijis Māris Kučinskis, kurš gan ZZS pārstāv Liepājas partiju. Viņš Dienai apstiprināja, ka prāta vētrās viņa vārds ir nosaukts un partijas vadība par to ir brīdinājusi. ZZS faktiskais līderis Augusts Brigmanis šo amatu nevēlas ieņemt, vedinot žurnālistus padomāt, kur gan tagad ir tās partijas, kuru līderi vienlaikus bijuši arī valdības vadītāji. Ar to viņš domāja Tautas partiju un Latvijas ceļu, kas savu darbību izbeigušas.

Nacionālās apvienības pretestībai pret S. Āboltiņas nominēšanu varētu būt vairāki iemesli. Jāatceras arī viņas neslēptā nepatika pret Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) politiskajām runām. NA kongresā Mūrniece nepalika atbildi parādā un sacīja, ka NA mērķis ir strādāt valdībā, taču - ne par katru cenu. "Tā cena nevar būt valdība, kuru vada kāds politiķis ar diskutablu reputāciju", valdība ar dramatisku sabiedrības uzticības kritumu, neskaidru lēmumu pieņemšanu un intrigām, sacīja Mūrniece.

NA kongress daļēji atšķīrās no līdzīga Vienotības foruma, kas pirms nedēļas notika Salaspilī. Vienotībā Āboltiņa pie galda uz skatuves bija viena, turpretim NA kongresa prezidijā sēdēja līderu komanda. NA vairāk runāja par valdību, kuru pieminēja arī Dzintars, aicinot par atskaites punktu ņemt vērtības.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 14.decembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas