Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Muitā un robežsardzē atzīst korupcijas problēmas

Šonedēļ Valsts ieņēmumu dienests publiskoja ziņas, ka vērienīgā cigarešu un alkohola kontrabandas lietā aizturētas arī divas muitas un divas robežsardzes amatpersonas. Abās iestādēs atzīst, ka pārkāpumi, tostarp korupcija, tajās joprojām ir problēma, piektdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

14,5 miljoni dažādu marku cigarešu un 293 litri dažādu marku degvīna no Krievijas Latvijā caur Terehovas muitas kontroles punktu tika ievesti ar kravas auto. Par šādu, iespējams, nelegālu kravU Drošības policija bija paziņojusi Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvaldei. Tā kriminālprocesa ietvaros aizturēja septiņas personas, no kurām par aizdomās turētām atzina piecas - tajā skaitā divas muitas un divas robežsardzes amatpersonas.

Izmeklēšanas interesēs plašākas ziņas par notikušo nesniedz. Taču no Muitas pārvaldē teiktā izriet, ka viens no aizdomās turētajiem muitniekiem varētu būt tas, kurš kravu ielaida, bet otrs - viņa tiešais priekšnieks.

Valsts robežsardzē atklāj, ka viens no aizdomas turētajiem robežsargiem dienestā bijis jau no 1999. gada, otrs – no 2011.gada. Abi profesionāli sagatavoti robežsargi.

“Par iesaistīšanos kontrabandā  nevar izdarīt nevienu absolūtu secinājumu, jo tam nav tiesiska pamata. Papildus mēs veicam dienesta pārbaudi un attiecīgi no dienesta darbības organizācijas viedokļa viņu darbības tiks izvērtētas atsevišķi,” saka Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks Juris Martukāns.

2014.gadā robežsardzē ierosināti četri kriminālprocesi par kukuļņemšanu. Preventīvu apsvērumu dēļ no dienesta atvaļināti vēl seši cilvēki. Tā kā robežsardzē strādā 2500 darbinieki, uz kopējā fona tas neesot daudz, tomēr korupcijas risku problēmu robežsardzē atzīst. Tāpēc 2011.gadā ieviests pretkorupcijas plāns, bet pērn izveidota arī Valsts robežsardzes ētikas komisija.

Atšķirībā no robežsardzes Muitas pārvaldē  nevar pateikt precīzus datus par nelikumībās pieķerto darbinieku skaitu. Taču to, ka korupcijas riski ir, atzīst arī Muitas pārvaldē un uzsver, ka  tiekot meklēti veidi, kā tos mazināt. Tomēr ne visu varot apkarot ar stingrāku kontroli.

“Šis gadījums liecina par to, ka tā bija apzināta un plānota rīcība. Un mēs varējām uzrakstīt jebkādas instrukcijas, bet, ja kāda no amatpersonām būs negodprātīga, tad šī instrukcijas netiks ievērotas un tiks meklēts veids, kā ielaist šādas kontrabandas preces,” norādīja Muitas pārvaldes direktora vietniece Sandra Kārkliņa–Ādmine.

2011. gadā Muitas pārvalde Latgalē bija ieviesusi vērienīgu darbinieku rotāciju. Vēl darba dienas rītā muitnieki nezināja, kurā muitas kontroles punktā strādās. Darbiniekus sapulcēja Rēzeknē un Daugavpilī un pēc tam izvadāja par tās dienas darba vietām, vēstīja Panorāma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas