Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mobilā lietotne We Care, Be Aware līdz šim Latvijā palīdzējusi atklāt 18 melanomas gadījumus

Šī gada Eiromelanomas dienu ietvaros prezentētā mobilā lietotne We Care, Be Aware līdz šim Latvijā palīdzējusi laikus atklāt jau 18 melanomas gadījumus, tādējādi palīdzot glābt cilvēku dzīvības, portālu Diena.lv informēja Starptautiskā Viroterapijas centra izpilddirektore Kristīne Jučkoviča.

Pacienti pēc mobilās lietotnes izmantošanas saņēma brīdinājumu vērsties pie ārsta-onkologa, lai veiktu klātienes pārbaudi. Klātienes pārbaudes apstiprināja aizdomas un pacienti nosūtīti uz ķirurģiju un histoloģijas veikšanu.

"Pasaulē vairumā gadījumu melanomas pirmajās stadijās pēc operācijas pacientus tikai novēro un ārstēšanu uzsāk, kad notiek slimības recidīvs vai jau ir izveidojušās metastāzes. Latvija ir vienīgā valsts, kurā jau daudzus gadus pēc melanomas operācijas iespējama ārstēšana, kas var palīdzēt novērst metastāzes un neļaut slimībai progresēt.  Tādēļ mobilās lietotnes izveide ir augstu vērtējams solis dažādu ādas audzēju savlaicīgā un ērti pieejamā diagnostikā. Jo agrāk audzēju atklāj un sāk ārstēt, jo labāki ir arī sagaidāmie ilgtermiņa rezultāti," norāda Starptautiskā Viroterapijas centra medicīnas direktore un Veselības ministrijas galvenā speciāliste onkoloģijā, profesore Dace Baltiņa.

Mobilo melanomas skrīningu We Care, Be Aware var veikt ikviens, kurš izmanto viedtālruni vai citu viedierīci. Lietotnes izstrādātāji aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un palīdzēt veikt mobilo skrīningu saviem tuviniekiem, kuri ikdienā nelieto viedtālruņus, kā arī lūgt līdzcilvēku palīdzību, lai veiktu mobilo skrīninga testu grūti aizsniedzamās ķermeņa vietās kā mugura, pleci, utt.

Mobilo lietotni We Care, Be Aware iespējams lejuplādēt Google Play un Apple App Store, kur tā ir pieejama un izmantojama bez maksas. Vairāk informācijas: www.melanoma.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas