Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Mežs palīdz gādāt par ģimenes iztikšanu

No jūlija līdz novembrim uz mežu kā uz darbu

Nodevis vietējā veikalā nupat salasītās gailenes un ieslidinājis kabatā saņemto naudu, Niks, kam no skata varētu dot kādus desmit gadus, droši soļo pa mežu, lai aizvestu mūs pie mammas, kas palikusi lasīt mellenes. Meži Zalves pusē mazajam zēnam labi zināmi, jo jau daudzas vasaras un rudeņus Sondoru ģimene pelna iztiku, lasīdama sēnes un ogas.

Šobrīd iepirkuma cena esot laba — par melleņu kilogramu maksā latu, par gailenēm — Ls 2,50—3. Cena gan svārstās atkarībā no ogu un sēņu kvalitātes, kā arī daudzuma, un, jo lielāks piedāvājums, jo vairāk uzpircēji piedāvāto brāķē. Tā kā pagastā uzradušies divi pircēji, konkurences apstākļos var izvēlēties labāko cenu. Pašiem pārdodot ogas un sēnes tirgū, gan varētu nopelnīt vairāk, taču piecu bērnu māmiņa Valentīna Sondore saka, ka nav ne vēlēšanās, ne iespēju pašai sēdēt pilsētas tirgū. Viņa pa to laiku labāk pielasa vēl vienu spaini ogu, un rādās, ka meža veltes šogad dos bagātīgu ražu. Uzpircēji vēlāk sola ņemt arī baravikas, brūklenes un pašā rudens nogalē — dzērvenes, tikai pagaidām nav zināmas cenas, un jārēķinās arī ar augstām kvalitātes prasībām. Valentīnas spainī vākums bez nevienas lapiņas vai gruzīša, ogas pat nav jāpārlasa. Protams, ar kombainu spaini varētu pielasīt ātrāk, taču laiks paietu, ogas tīrot un pārlasot, un tādas apgrābstītas, nematētas pircēji vairs negribot ņemt.

Jautāta, cik kilogramu ogu un sēņu gadā salasa, Valentīna teic, ka pērn katru dienu pierakstījusi, cik no meža pārnesusi, bet kopā tā arī nav saskaitījusi. Arī kopējos mēneša ienākumus nekad nav rēķinājusi: "Droši vien sanāktu lauku pagasta mērogā pienācīga mēnešalga, bet, kā nopelnām naudu, tā arī to uzreiz atdodam par ģimenei nepieciešamajām lietām. Man ir pieci skolnieki, un izdevumi ir lieli." Nereti mežā viņi dodas visi kopā un nopelnīto tērē kopīgajām ģimenes vajadzībām, bet reizēm bērni ogās un sēnēs dodas vieni paši, tad nauda tiek sabērta viņu krājkasītēs. "Ar kabatas naudu nav problēmu, ja bērniem kaut ko gribas, viņi zina, kā naudu nopelnīt, un tad saņemtajiem santīmiem un latiem ir pavisam cita vērtība," piebilst Valentīna.

Cilvēkus ar tukšiem un pilniem spaiņiem Diena pamana gan uzpirkšanas vietā, gan mežā, gan pa ceļam. Zalvē, kur atrast darbu ir gandrīz neiespējami, nupat slēgta skola, un arī vietējā pašvaldībā pēc apvienošanās Neretas novadā palikuši daži darbinieki, daudziem no jūlija līdz pat novembrim šis ir vienīgais iztikas avots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas