Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Luterāņu baznīcas gatavojas apvienoties un apsaimniekot Pētera baznīcu

Lai iegūtu īpašumtiesības uz Svētā Pētera baznīcu, luterāņu baznīcas gatavas apvienoties.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) Virsvaldes sekretārs Romāns Ganiņš otrdien skaidroja, ka LELB un Vācu Evaņģēliski luteriskā baznīca Latvijā (VELBL) panākusi vienošanos par apvienošanos.

"Esam vienisprātis par gala rezultātu," teica Ganiņš, gan piebilstot, ka baznīcām savā starpā vēl jāvienojas par īpašuma nodošanu, proti, vai īpašnieks būs LELB vai draudze.

VELBL pārstāvis atzina, ka sākotnēji baznīca bija pārsteigta par LELB piedāvājumu apvienoties, taču ar laiku saprasts, ka kopumā jautājumi esot skaidri un arī reliģiskās lietās īpašu domstarpību neesot. Viedoklis atšķiroties vien īpašuma nodošanas tehniskajā procesā.

Komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele (Par) pauda gandarījumu, ka, lai cik sarežģīti darbs bija sācies, "tad, iespējams, komisija būs nospēlējusi savu vēsturisko lomu ar baznīcu tuvināšanos".

Runājot par juridisko risinājumu, Viņķele uzsvēra, ka komisija vēlētos, lai baznīcas ir apvienojušās, tādējādi rodoties situācijai, ka paliek tikai viens sarunu partneris. "Komisija varētu turpināt stimulēt jūsu sarunas par apvienošanos, neizskatot variantu, ka savstarpējo attiecību regulēšanu likumā,"piebilda Viņķele.

Lai gan starp pretendentiem uz īpašumtiesībām bija arī Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca ārpus Latvijas (LELBĀL), viņi nav gatavi apvienoties - LELBĀL pieņems tādu lēmumu, kāds jautājumā par īpašumtiesībām būs vislabākais, lai Pēterbaznīcu saglabātu luterāņu baznīcas īpašumā.

"Mūsu interesēs ir, lai baznīca nepārvērstos par muzeju, jo tad tiktu panākta Staļina laika ideja iznīcināt reliģiju. Jautājums par īpašumtiesību nostiprināšanu ir juridisks un vēsturisks," uzsvēra LELBĀL pārstāvis.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Lilita Vilsone skaidroja, ka baznīcām savs lēmums par apvienošanos jānostiprina Uzņēmumu reģistrā. Arī Tieslietu ministrija uzsvēra, ka no juridiskā viedokļa jābūt zināmam lēmumam par apvienošanos un tai jānotiek, jo valsts nevar nodot īpašumu subjektam, kas vēl neeksistē.

Viņķele uzsvēra, ka pavasarī, kad tika sāktas diskusijas par Pēterbaznīcas īpašumtiesībām, bija piecu pušu dažādi viedokļi, taču tagad "ar, iespējams, Dieva un komisijas svētību", panākta situācija par baznīcu tuvināšanos un vienotu viedokli trīs pušu starpā, ko valsts arī varētu akceptēt.

Komisija lēma, ka brīdī, kad baznīcas būs pieņēmušas oficiālu lēmumu apvienoties, to nostiprinot arī Uzņēmumu reģistrā, tām atkārtoti jāvēršas komisijā ar savu priekšlikumu par īpašumtiesību pārņemšanu. Viņķele cer, ka Saeimai izdosies atrisināt šo jautājumu līdz Latvijas simtgadei.

Top komentāri

Luterāņi melo
L
Luterāņi tautai melo! Dieva nav! Kāpēc citam ir jāstrādā smagu, fizisku darbu par mazu algu, bet cits saņem naudu par vāvuļošanu un muļķībām? Esmu jau 17 gadus šajā pasaulē nodzīvojis, tāpēc es zinu ko runāju. Pasaule ir tik liekulīga. Pasaulē notiek trakākas lietas un parādības nekā dubultā morāle. Reliģija ir viena no šīm parādībām. Jo reliģija tapat ir piramīda jeb leja baro augšu, jo augša pati sevi tik labā līmenī nespēj pabarot. Un šī reliģija ar savām baisajām pasakām pat nespēj izskāpt no hiearhijas rāmja. Un tas čalis Jahve nav vietējais, visticamāk pašā sākumā viņš bija necils, vājš infernāls radijums, kam uz Zemes nebija oficiālas teikšanas. Bet tad, izmantojot ēbreju tautas pakalpojumus, šis čalis radija savu pasaules koncepciju un panteonu ar visiem "jaukajiem", slepkavnieciskajiem radijumiem. Tā viņš uzbarojas, vēlāk radija fanātiķus. Un tie fanātiķi ar savu pārdabisko harizmu ievilināja Jahves sekotāju rindās vel vairāk cilvēku, bet pārējie fanātiķi citus neticīgos klu
Skolnieciņš
S
Sveicināti! Mani sauc Skolnieciņš. Es esmu Latvju Dievu dēls, tāpēc, mani tautieši, lūdzu, uzklausiet mani! Kā mani kaitina krustnešu virsdegunība, patmīlība, egoisms! Un mani tautieši kā muļķi svin iekarotāju svētkus… Pie mums Jahve tikai sliktu darija, es kā viens no senajiem Dieviem varu tā teikt. Jezuītu čeka šeit kārtīgi uzdarbojās. Esmu pats sīkstākais no senlatjvu Dieviem, es nepadošos kristietības tirānijas priekšā. Patiesā cieņā, Jūsu Latviešu Skaudības Dievs Skolnieciņš ©Skolnieciņš 1999-bezgalība ? ®Skolnieciņš Skolnieciņš™ P.S. Nenēsājiet tos krustus, tie ir vergturības simboli! Neesiet vergi! Esiet brīvi un spēcīgi, mani tautieši!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas