Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

LKS bažīga par daļas vēlētāju pazaudēšanu, iestājoties par kādu no karā ierautajām pusēm

Latvijas Krievu savienība (LKS) ir bažīga par daļas vēlētāju pazaudēšanu, ja partija iestāsies par kādu no karā starp Ukrainu un Krieviju iesaistītajām pusēm, izriet no LKS politiķa, Rīgas domes deputāta un partijas premjera amata kandidāta sacītā intervijā aģentūrai LETA.

LKS līdz šim nav paudusi skaidru nosodījumu Krievijas rīcībām, taču Mitrofanovs izceļ, ka jau kara sākumā nosodīja karu, pieprasot, lai politiķi gan Ukrainā, gan Rietumos meklētu iespējas apturēt karu un cilvēku iznīcināšanu.

Partijas rīcībā esošie socioloģisko aptauju dati liecina, ka kara sākumā 40% no aptaujātajiem krievvalodīgajiem atzina, ka neatbalsta nevienu no karā iesaistītajām pusēm, ar laiku skaitļi mainījās, atbalstam Krievijai sarūkot. Taču cilvēku, kuri neatbalsta nevienu no pusēm, daļa joprojām ir liela.

Jautāts, kas ir tā Latvijas krievu kopienas daļa, ko pārstāv partija, Mitrofanovs akcentēja, ka, visdrīzāk, varētu teikt, ka tie varētu būt cilvēki, kuri kritiski skatās gan uz Krievijas rīcību Ukrainā, gan uz "rietumvalstu ilggadējo attieksmi pret Krieviju, kuras rezultātā sācies karš".

"Atbalstīt Ukrainu - tā nav tik vienkārša izvēle. Ja runājam par karadarbības apturēšanu un cilvēku izglābšanu no nāves, tad, protams, atbalstām ukraiņu tautu, cilvēkus. Taču pieprasīt no Ukrainas un tās tautas upurēšanos Krievijas iznīcināšanai ir ne tikai naivi, bet arī noziedzīgi," pauda Mitrofanovs.

Viņa ieskatā, cilvēkiem Latvijā nav morālu tiesību pieprasīt ukraiņiem karot līdz pēdējam ukrainim.Politiķis uzskata, ka kara izbeigšanas jautājums nav tikai Ukrainas valsts problēma, tā ir visas pasaules, Rietumu problēma, tāpēc Rietumiem jāmeklē veidi, kā piespiest Krieviju atgriezties pie pirmskara robežām.

"Ja mēs paši karotu līdzās ukraiņiem frontē, riskējot ar savām dzīvībām, tad morālas tiesības gaidīt, ka Ukraina uzvarēs un sagraus Krieviju, būtu. Bet pārējiem, kuri no attāluma skatās uz karu kā uz ziepju operu, dzīvojot parastu dzīvi, kur ir svētki, atvaļinājumi, dzīves prieki, gaidīt ukraiņu uzvaru ir amorāli," uzskata Mitrofanovs.

Viņš pārliecināts, ka pareizais ceļš kara pārtraukšanā būtu pieprasīt rīkoties pasaules līderiem, kuriem ir informācija un ietekme, pirmām kārtām runājot par ASV, kurām bija visas ziņas par to, ka karš varētu būt.  Mitrofanovs uzskata, ka amerikāņi karu varēja apturēt vēl pirms tā sākuma, ziemā Krievijai pasakot, ka uzņemies aizsardzības funkcijas, un nedodot iespējas iebrukt Ukrainā. "Cik saprotu, ASV vienojās ar Krieviju par īslaicīgu karu, kas nesagraus pasaules ekonomiku," prāto politiķis.

Neskatoties uz pārliecību par nepieciešamību pieprasīt pasaules līderiem rīkoties, LKS neuzskata par nepieciešamu savā vārdā paust šādu aicinājumu Krievijai, jo partijai, kā apgalvo Mitrofanovs, "nav ne mazākās ietekmes uz Krievijas varas iestādēm vai līderiem un griezties pie viņiem ar kaut kādiem aicinājumiem būtu neloģiski un nepareizi, jo rezultāts būtu nevis Krievijas reakcija, bet ļoti ass konflikts Latvijas krievu kopienā".

Izvēloties kādu no karā ierautajām pusēm un paužot nosodījumu Krievijai, partija pretnostatītu vienu savu vēlētāju daļu pret otru, uzskata Mitrofanovs, piebilstot, ka turklāt tas novestu pie daļas vēlētāju atbalsta zaudēšanas.

"Tā ir situācija, kad viena daļa atbalsta ukraiņus, viena - krievus, bet liela daļa - nevienu, tāpēc nedrīkstam viennozīmīgi iestāties vienas karojošas valsts pusē, aicinot kaut ko darīt vai nedarīt," sacīja politiķis.

Jautāts, vai pēc necilvēcīgiem notikumiem Ukrainā morāli pareizi nebūtu skatīties uz reāliem notikumiem nevis elektorātu, Mitrofanovs norādīja, ka zaudēt elektorāta atbalstu pie jau relatīvi neliela reitinga nozīmē atteikties no iespējas tikt ievēlētiem Saeimā, kas ir negatīvas sekas partijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas