Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Lielvārdes novada domes deputāti dzīvo paši savā pasaulītē

Lielvārdes novadā sastapt neapmierinātus cilvēkus ir grūti, jo te ir daudz labu lietu - iespēja dzīvot Daugavas krastā nepilnas stundas brauciena attālumā no Rīgas. Novadā ir senas kultūras tradīcijas. Arī no Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem Lielvārdes Mūzikas skolas koris atgriezās kā labākais savā grupā.

Un tad vēl Florbola klubs Lielvārde, aktīva un daudzveidīga uzņēmējdarbība un iespēja strādāt Rīgā, ja uz vietas darbu nevar atrast. To visu sauca Lielvārdē un Jumpravā sastaptie iedzīvotāji, kuriem Diena jautāja, ar ko novads var lepoties. Uz vaicāto, kas cilvēkus sarūgtina, atbildes tika ilgāk meklētas, jo visā visumā jau nav īsti par ko sūroties. Kultūras dzīves organizētājiem pietrūkst tāda centrālā laukuma, kur svētkos sanākt kopā.

Šajā pašā novadā ir kāda cita pasaulīte, kurā cilvēki cits citu neieredz un ir gatavi uz daudz ko savstarpējās cīņās par varu. Tā ir novada dome, kuru izraudzījās tie paši ar dzīvi pašvaldībā apmierinātie vēlētāji. Lielvārdes novada svētku kulmināciju šīs nedēļas nogalē Lielvārdes politiķi sagaida, iekšēji sašķelti. Par to, ka ilggadējā pašvaldības vadītāja Aivara Troskas (Reģiona alianse) vietā nesen ievēlēja Jāni Āboliņu (Vidzemes partija), cilvēki bija izlasījuši vietējā avīzē. Taču, kāpēc tā noticis, īsti nezināja, bet tas arī daudzus nemaz neinteresē.

Lielvārdes novada domē ir 15 deputātu - septiņi no Reģionu alianses, no kuras ievēlēts Troska, divi domnieki ir Reģionu alianses sabiedrotajai lielajā politikā un jaunā mēra pārstāvētajai Vidzemes partijai, savukārt Vienotībai ar priekšsēža vietnieku Imantu Balodi priekšgalā ir sešas vietas. Pēc vēlēšanām Vienotība palika opozīcijā, bet Reģionu alianse (RA) ar Vidzemes partiju (VP) izveidoja koalīciju. Tagad no tās ievēlētie divi deputāti Āboliņš un Jānis Mazitāns pārmetušies Vienotības pusē, un pirms pāris nedēļām Lielvārdē notika varas maiņa. "Aivars Troska palaida garām iespēju un izniekoja pirms diviem gadiem doto uzticību, jo tikai centās līdz pensijai te atsēdēt," uzskata Balodis.

Kā galvenais iemesls neuzticībai minēta komunālās saimniecības uzņēmuma SIA Lielvārdes Remte neveiksmīgā saimnieciskā darbība, pašvaldības vadītājs tajā bija kapitāldaļu turētāja pārstāvis. Jaunā vadība vēl atsaucās uz iedzīvotāju sūdzībām par šaubīgiem iepirkumiem un neizskatītiem iesniegumiem, ko iepriekš Dienai minēja arī Mazitāns, bet atturējās šo informāciju kā nepierādāmu konkretizēt. Troska turpretim sacīja: "Tā ir Āboliņa līrika par iedzīvotāju sūdzībām, dokumentu vadības sistēma ir tāda, ka nemaz nav iespējams neatbildēt uz kādu iesniegumu." Tas, ka Lielvārdes Remtē bija krīze, varot piekrist, bet pērnajā rudenī par uzņēmuma valdes priekšsēdi kļuva krīzes menedžeris Raitis Baumanis, un grūtībām, pēc Troskas domām, vairs nevajadzētu būt.

Ar jauno priekšsēdi Āboliņu un viņa vietnieku Balodi, kurš pašvaldību vadīja iepriekšējā sasaukumā, Diena tikās vienlaikus. Drīz radās iespaids, ka domi drīzāk vada Balodis, kurš ik pa laikam pārtrauca priekšsēdi vai papildināja viņa teikto ar izvērstāku skaidrojumu. Vēlāk bijušais mērs Troska uz jautājumu, kurš patiesībā vada domi, ne mirkli nedomājot, atbildēja: "Protams, ka Balodis. Āboliņš ir tikai reprezentācijai." Iespējams, notikušā iemesli ir jāmeklē tieši Troskas un Baloža attiecībās. Abiem bija grūti izteikties, par otru nepasakot kaut ko nievājošu.

Arī Balodis ir ilggadējs pašvaldības priekšsēdis, kurš pirms novadu reformas vadīja Jumpravas pagastu - to 2009. gadā pievienoja Lielvārdes novadam, un "tad arī viss sācies", kā atzina Troskas atbalstītāji. Zinātāji saka, ka abi neesot sapratušies jau tad, kad bija vienā Ogres rajona padomē, kurā darbojās visi vietējie līderi. Bijušais mērs apstiprina, ka "te daudz ko noteica personīgā nepatika", pieļaujot, ka vēl pēc gada Balodim arī Āboliņš nebūšot labs un viņš pats pirms vēlēšanām gribēs vadīt domi. Kad Balodim vaicā, kāpēc pats nekandidēja priekšsēža vēlēšanās, viņš uzsvēra, ka ir pienācis laiks nākt jaunajai politiķu paaudzei. Arī Troska, kuram līdz pensijai palikuši pāris gadu, piekrīt, ka ir jānāk jaunajiem. Taču viņš to bija iztēlojies citādi - cerējis, ka par jauno novada līderi varētu izaugt Mazitāns, kuram vēl nav 30 gadu. Arī no citiem avotiem Diena dzirdēja, ka Mazitāns ir enerģisks cilvēks un sava novada patriots, taču viņš negribēja nākt izbalsotā kolēģa vietā. Tiesa, zināmas ambīcijas Mazitānam, kuram priekšsēžu nomaiņā bija izšķirošā balss, ir, un viņš būtu gatavs kļūt par izpilddirektoru. Balodis ir pārliecināts, ka, visticamāk, viņš arī ieņems šo amatu. Tādā gadījumā Mazitāns noliktu mandātu, bet viņa vietā nāktu māsa Aija Mazitāne, kura strādā Lielo pilsētu asociācijā.

Iedzīvotājus gan maz interesē, kurš kuru nomaina. Viņi vēlas izbraucamas ielas, sakārtotu teritoriju, iespējas nodarboties ar pašdarbību un sportu, kā arī zemākus apkures tarifus, kas ir vienīgais no minētā, ko pašvaldība nav nodrošinājusi.

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu Novada domes deputāti dzīvo paši savā pasaulītē lasiet otrdienas, 21.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas