Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lielie novadi tāpat kā pilsētas grib savu asociāciju

Lielo novadu jeb 21 reģionālā attīstības centra līderi šodien plāno pieņemt lēmumu par savas asociācijas veidošanu. Tā būs līdzīga deviņu pilsētu dibinātajai Lielo pilsētu asociācijai ar savu biroju un izpilddirektoru, Dienu informēja viena no iniciatorēm, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa (Kuldīgas novadam).

Asociācijas mērķis ir pašiem profesionāli aizstāvēt 21 reģionālā attīstības centra intereses - vispirms jau Eiropas Savienības fondu apguvē. Visu pašvaldību intereses tagad pārstāv Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), kura likumā ir noteikta kā oficiālais partneris sarunās ar valdību.

LPS Novadu apvienības vadītājs, Auces novada priekšsēdētājs Gints Kaminskis (ZZS), kurš pārstāv pārējo 89 novadu grupu, nedomā, ka jaunās asociācijas veidošana varētu izraisīt pašvaldību šķelšanos. "Tā tas nedrīkstētu būt. Man gribētos, lai tas ir signāls valdībai un jaunajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram, ka valsts politikai ir jābūt ar vienādu attieksmi pret visām pašvaldībām, jo visās dzīvo cilvēki," sacīja G. Kaminskis. Viņš uzsvēra, ka atšķirīgā pieeja ES fondu pieejamībā neveicina līdzsvarotu attīstību, jo visām pašvaldībām nav vienādas iespējas piesaistīt uzņēmējus.

Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) atgādināja, ka doma par savas apvienības veidošanu jau bijusi pērn, taču tad Latvijas Pašvaldību savienība solījusi atbalstu lielajiem novadiem. "Ir pagājis gads, bet Eiropas Savienības fondu sadalījumā tas nekādā veidā neatspoguļojas. Pašvaldību savienība mēģina izlavierēt starp visu interesēm. Bez profesionālas pieejas savu interešu aizstāvība nav iespējama," sacīja V. A. Krauklis. Viņš norādīja, ka pašiem ir jāalgo cilvēki, kuri seko līdzi valdībā un Saeimā notiekošajiem, jo pašvaldību vadītāji ir ļoti aizņemti un viņiem nav laika izlasīt milzum daudzos dokumentus. Līdzīgi darbojas Lielo pilsētu asociācija, kas pati veic likumu un valdības noteikumu monitoringu.

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu Lielajiem - katram sava asociācija lasiet otrdienas, 4. novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas