Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielbritānijas Sabiedrības veselības aģentūra: pāreja uz bezdūmu produktiem ir efektīvs veids kā atmest smēķēšanu

Lielbritānijā e-cigaretes ir populārākais un efektīvākais smēķēšanas atmešanas līdzeklis – tas noskaidrots, veicot apjomīgu pētījumu par mazāk kaitīgu cigarešu alternatīvu – bezdūmu produktu – lietošanu. E-cigaretes kā solis pretim smēķēšanas atmešanai Lielbritānijā izrādījušās populārākas pat par ierastajām nikotīna košļenēm vai plāksteriem. Lielbritānija ir paziņojusi ka līdz 2030. gadam grib kļūt par valsti, kas brīva no cigarešu dūmiem.

Pētījums apliecina, ka 2020. gadā Lielbritānijā e-cigaretes bija visizplatītākais palīglīdzeklis smēķēšanas atmešanai - tās izmantoja 27,7% cigarešu smēķētāju, savukārt 18,2% smēķētāju izmantoja nikotīna aizstājējterapijas produktus (piemēram, plāksterus un košļājamo gumiju), bet 4,4 % lietoja recepšu zāles – vareniklīnu.

"Lielbritānija ir izvirzījusi ambiciozu mērķi – panākt, ka līdz 2030. gadam valsts kļūst brīva no cigarešu dūmiem, kas nozīmē, ka cigarešu smēķētāji valstī būs absolūta minoritāte. Šajā procesā, ko apliecina arī veiktie pētījumi, nozīmīga loma ir un būs mazāk kaitīgajām cigarešu alternatīvām, jeb bezdūmu produktiem. Lielbritānija ir skaidri definējusi, ka bezdūmu produkti ir efektīvs un nozīmīgs līdzeklis -  starpposms ceļā uz smēķēšanas atmešanu tiem, kas citādi turpinātu smēķēt cigaretes. Savukārt Latvijas likumdevējiem un atbildīgajām institūcijām šādas izpratnes, diemžēl, trūkst, un lēmumos joprojām dominē stagnātiska aizliegumu pieeja bez iedziļināšanās pierādījumos un citu valstu reālajās pieredzēs. Vēl vairāk – mēs redzam, ka pašlaik tiek īstenota visnotaļ dīvaina akcīzes nodokļa politika, apliekot ar nesamērīgu akcīzes nodokli mazāk kaitīgas bezdūmu cigarešu alternatīvas, tai pašā laikā saudzējot parastās cigaretes. Tas liek aizdomāties par šādas rīcības motīviem un izdarīt secinājumus," norāda Bezdūmu nozares asociācijas valdes priekšsēdētājs Māris Sproga.

Pētījums atklāj, ka 2017. gadā vairāk nekā 50 tūkstošiem Lielbritānijas iedzīvotāju, kuri citādi būtu turpinājuši smēķēt, izdevās smēķēšanu atmest, pārejot no cigaretēm uz bezdūmu alternatīvām, piemēram, e-cigaretem. E-cigaretes izrādījās arī efektīvs cigarešu aizstājējs ar pieaugošu tendenci - 2019. gadā 59,7% smēķētāju, kas cigaretes aizstāja ar e-cigaretēm, izdevās atmest smēķēšanu, bet 2020. gadā - jau 74%.

Pētījums liecina, ka smēķēšanas izplatība Lielbritānijā turpina samazināties - atkarībā no metodoloģijas, 13,8% līdz 16% pieaugušo iedzīvotāju bija smēķētāji, savukārt 6% lietoja e-cigaretes un mazāk kā 1% - citus bezdūmu produktus – karsējamo tabaku un beztabakas nikotīna spilventiņus. Pētījumā tiek arī akcentēts, ka smēķēšana joprojām ir galvenais slimību un priekšlaicīgu nāvju, kuras būtu iespējams novērst, cēlonis. 2019. gadā Lielbritānijā no smēķēšanas izraisītām slimībām mira gandrīz 75 000 cilvēku.

Pētījumu pēc Lielbritānijas Sabiedrības veselības aģentūras pasūtījuma veikuši Londonas Karaliskās koledžas eksperti. Šis ir septītais pētījums neatkarīgu pētījumu sērijā, kuru pasūta Lielbritānijas Sabiedrības veselības aģentūra, lai pētītu bezdūmu produktu ietekmi uz sabiedrības veselību un sniegtu uz pierādījumiem balstītu kompetentu viedokli likumdevējiem un lēmumu pieņēmējiem. Cita starpā pētījums pamato tēzi, ka alternatīvām nikotīna uzņemšanas ierīcēm, piemēram, piemēram, bezdūmu produktiem, varētu būt izšķiroša loma cigarešu smēķēšanas radītā milzīgā veselības sloga mazināšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas