Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Lauksaimnieki sagaida savu likumu

Saeimas ceturtdien pieņemtās izmaiņas likumā par zemes privatizāciju lauku apvidos ir kompromiss, kas tapis vairāku mēnešu ilgās diskusijās. Dažādu interešu grupu viedokļi nonāca pretrunā galvenokārt jautājumā par to, cik daudz zemes savā īpašumā varēs iegādāties viena juridiskā un fiziskā persona. Saeimas atbalstītā norma, ka tie būs 2000 hektāru, arī ir kompromiss starp piedāvājumu ierobežot šo apjomu līdz 500 hektāriem un ierosinājumu dot iespēju apsaimniekot 3000 hektāru.

Tagad ir 61 240 saimniecību, kas apsaimnieko ne vairāk kā 500 hektāru, bet tikai 22 saimniecības, kurām ir 2000 hektāru, Saeimas sēdē atgādināja Dzintars Kudums (NA). Ņemot vērā, ka situācija Latvijas reģionos ir ļoti atšķirīga, likumā paredz iespēju pašvaldībām noteikt, cik tās teritorijā viena persona var iegūt īpašumā zemi, nepārsniedzot 2000 hektāru robežu. Bez ierobežojumiem fiziskās personas varēs pirkt zemi līdz desmit hektāriem, bet juridiskās personas - līdz pieciem hektāriem. Ārpus noteiktajiem 2000 hektāru lauksaimnieki varēs iegādāties arī nomāto zemi, par kuru saņem platību maksājumus, ja īpašnieks būs gatavs to pārdot.

Pirmo reizi ir ļauts pie savas zemes tikt arī biedrībām, kam iebilda Jānis Dombrava (NA), brīdinot par dažādu fondu finansētu biedrību iespējamo interesi iegādāties zemi Pierīgā. Ingmārs Līdaka (ZZS) norādīja, ka runa ir par konkrētu biedrību loku, kam zeme nepieciešama, piemēram, medību saimniecību uzturēšanai, vides aizsardzības pasākumiem vai bišu dravu izveidošanai, lai apmācītu dravniekus.

Saeimas sēdē vairāki runātāji - arī Ivars Zariņš (SC) - pieļāva, ka arī šos ierobežojumus varēs apiet. Pēc sēdes Smiltēns sacīja, ka ar šo balsojumu, kurā likumu atbalstīja 77 deputāti, ir sperts pirmais solis - ir radīta infrastruktūra, uz kuras bāzes tiks veidoti citi instrumenti (tie varētu būt skaitāmi vairākos desmitos), lai samazinātu iespējas apiet noteikto kārtību un zeme paliktu Latvijas lauksaimnieku rokās, tiktu izmantota ražošanai, nevis spekulatīviem darījumiem. "Tie, kuru rokās ir miljoni, citādi uzpirktu zemi lielos apjomos ar mērķi sagaidīt labāku cenu, bet mūsu zemnieki vairs nebūtu spējīgi šīs zemes atpirkt," jau iepriekš sacīja Smiltēns.

Plašāk lasiet Ināras Egles rakstā Lauksaimnieki sagaida savu likumu piektdienas, 4.jūlija, laikraksta Diena 6.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas