Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu saņem Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

Šogad Latvijas Arhitektūras Lielā gada balva piešķirta Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam, savukārt Latvijas Arhitektūras gada balvas piešķirtas Liepājas daudzfunkcionālajam kultūras centram Lielais dzintars un Maltas vidusskolu rekonstrukcijai, portāls Diena.lv uzzināja no pasākuma rīkotājiem.

"Paplašinātā senā ēka ir padarīta mūsdienīga, atdzīvinot tās sen aizmirstos elementus un vienlaikus saglabājot tās vēsturisko kodolu. Bēniņu un tehniskā pagraba telpu izmantošana ir ne vien funkcionāla un pragmatiska, bet arī simboliska, akcentējot kultūras nepārtrauktību, kas muzejam ir īpaši svarīgi. Arhitektoniskais materiālu lietojums ir ļoti pārdomāts un pieskaņots ēkai - tas netiešā, niansētā veidā sasaucas ne vien ar esošo estētiku, bet arī ar Ziemeļeiropas tradīcijām stikla, koka un akmens izmantošanā, ar visu tajos ietverto vēsturi un atmiņām," tā starptautiskā žūrija pamatoja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izvirzīšanu augstākajam apbalvojumam.

Finālistu diplomi ir piešķirti arhitektūras darbiem Villa Rota (rekonstrukcijas autors SIA Vincents), apartamentu kompleksam Kado Karim (autors SZK un Partneri), Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra jaunbūvei (autors SIA Sestais stils) un TV raidījumam Adreses (autors Mārtiņš Ķibilds, VFS Films, Ziemeļu puse).

Bērnu balvu ZIRNIS Latvijas arhitektūrā, kuru jau sesto gadu piešķir izglītības projekta SKOLNIEKS PĒTNIEKS PILSĒTNIEKS (SPP) skolēnu žūrija, šogad saņēma apartamentu komplekss Kado Karim.

Lai novērtētu aizvadītā gada arhitektūras sasniegumus, 51 iesniegto darbu sākotnēji vērtēja nacionālā žūrija astoņu ekspertu sastāvā, savukārt tālāko pusfinālistu vērtēšanu veica starptautiskā žūrija - arhitekti Pēters Loo (Igaunija), Marius Šaliamoras (Lietuva), Eva Kuriloviča (Polija), kā arī dizainere  un publiciste Tamāra Šafrīra (Izraēla/ Nīderlande). 

Arhitektūras nedēļas notikumus šogad vieno tēma Kas ir laba arhitektūra?. Tās ietvaros notika dokumentālās filmas Konkurss (The Cometition) pirmizrāde Latvijā un starptautiski atzītu arhitektūras profesionāļu publiskās lekcijas, bet vēl līdz 22.maijam apskatāma Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 pretendentu izstāde pie kinoteātra Splendid Palace.

2016.gada Latvijas Arhitektūras gada balvu saņēmēji:

Latvijas Arhitektūras Lielā gada balva 2016 :

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (autori Processoffice UAB, Andrius Skiezgelas Architecture, SIA Arhitektoniskās izpētes grupa)

Latvijas Arhitektūras gada balva 2016:

Liepājas daudzfunkcionālais kultūras centrs Lielais dzintars (autors Folkers Gīnke);

Dzintaru koncertzāle (autors SIA Arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele); 

Maltas vidusskolu rekonstrukcija (autors SIA SAALS)

Finālista diploms:

Villa Rota (rekonstrukcijas autors SIA Vincents)

Apartamentu komplekss Kado Karim (autors SZK un Partneri)

Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra jaunbūve (autors SIA Sestais stils

TV raidījums Adreses (autors Mārtiņš Ķibilds, VFS Films, Ziemeļu puse)

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Tas ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas