Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijas – Šveices sadarbības programmas ietvaros izglītībā tiks iepludināti nepilni 25 miljoni eiro

Parakstīts Šveices – Latvijas sadarbības programmas ietvarlīgums, kas paredz Izglītības un zinātnes ministrijai 2024.-2029.gada periodā apgūt 24,8 milj. eiro, lai īstenotu divas Latvijas ekonomikas izaugsmei nozīmīgas programmas: zinātnes un inovāciju sadarbībai, kā arī darba vidē balstītu mācību pilnveidošanai.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša pauž: “Globālais inovāciju indekss liecina, ka Šveice kopš 2015. gada saglabā inovāciju līdera pozīciju pasaulē. Tāpēc ir loģiski, ka mūsu sadarbība attīstās zinātnes un inovāciju jomā, profesionālajā izglītībā, lietišķā pētniecībā un darba vidē balstītas mācībās. Šveices pieredzes pārņemšana ir it īpaši aktuāla valdībai, kuras galvenais mērķis ir sasniegt mūsu valsts un pilsoņu labklājību caur Latvijas ekonomikas struktūras transformāciju.”

Valsts izglītības satura centram būs uzticēts īstenot programmu “Spēcīgākas darba vidē balstītas mācības profesionālās izglītības un mācību pilnveidošanai Latvijā” ar finansējumu indikatīvi 12 352 941 euro. Šī programma veicinās darba vidē balstītu mācīšanos, veidojot ciešu saikni ar nozares un prasmju izpēti. Tas nozīmēs, ka izglītojamie apgūs praktiskās un tehnoloģiskās iemaņas uzņēmumos, bet teorētiskās zināšanas - profesionālās izglītības iestādēs. Vienlaikus programma ieviesīs arī nozaru eksaminācijas centrus vairākās profesijās un nodrošinās mūsdienīgus digitālos mācību līdzekļus un saturu.

Otrā Izglītības un zinātnes ministrijas programma ir “Partnerība lietišķās pētniecības jomās: inovatīvi materiāli, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas un viedā enerģija” ar finansējumu indikatīvi 12 352 941 euro, tai skaitā 15% valsts budžeta līdzfinansējumu. Šī programma sastāv no diviem komponentiem.

Projekts Inovatīvo materiālu jomā, ko īstenos Rīgas Tehniskā universitāte un Šveices Federālās materiālu zinātnes un tehnoloģiju laboratorijas (EMPA), iesaistot attiecīgās nozares un akadēmisko aprindu ieinteresētās persona.

Projekts informācijas un komunikācijas tehnoloģiju un viedās enerģijas jomā, ko īstenos Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts sadarbībā ar Elektronikas un datorzinātņu institūtu un iesaistot attiecīgās nozares un akadēmisko aprindu ieinteresētās personas.

Lielākie praktiskie ieguvumi no otrās programmas būs īpaši augstas veiktspējas betona pētījumi un 3D drukājamā betona sastāva un ilgtspējas uzlabošana, izmantojot lokāli pieejamos minerālus, kā arī veicināta Latvijas pāreja uz atjaunojamo enerģiju, uzlabojot enerģijas uzkrāšanas efektivitāti.

Nozīmīgi, ka pētniecības programmas aktivitātes veicinās jauno pētnieku un akadēmiskā personāla prasmju pilnveidi, doktorantūras studiju programmu kvalitātes uzlabošanu sadarbībā ar zinātniskajiem institūtiem un rūpniecību.

Visbeidzot, bet ne mazāk svarīgi, pasākumi ietvers izpratnes veicināšanas kampaņas jauniešiem, jo īpaši jaunām sievietēm visās trijās noteiktajās tematiskajās jomās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas