Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijā jauno speciālistu apmācības vairāk orientētas uz nodarbībām reālā vidē, Nīderlandē - simulatoriem

Agresīva pūļa savaldīšana, rīcība aviokatastrofas gadījumā, kuģu vadība - tie ir tikai daži no scenārijiem, ko regulāri ar simulatora palīdzību izspēlē Nīderlandes glābšanas dienesti, policija un citi, kuri simulatorus izmanto mācību procesā. Šādā veidā daļēji tiek aizvietotas praktiskās mācības. Tikmēr Latvijā jauno speciālistu apmācības vairāk orientētas uz nodarbībām reālā vidē, norādot, ka līdzekļu jaunākajām tehnoloģijām nepietiek, otrdien raksta laikraksts Diena

Sajūta kā uz īsta kuģa - gan šūpošanās, braucot pa lielākiem viļņiem, gan atbilstošas skaņas. Tāda realitātes sajūta nepieciešama, lai daļēji varētu aizstāt praktiskās mācības. Kā Dienai norādīja Nīderlandes Nieuw simulatoru centra vadītājs Mente de Jongs, bez treniņiem uz īsta kuģa neiztikt, bet mācību procesā izmantot simulatoru ir izdevīgāk. Pirmkārt, nav iespējams izdarīt īstus bojājumus kuģim avārijas gadījumā. Otrkārt, nav nepieciešama degviela un personāls, vadot kuģi. Tāpat simulatorā ir iespējams izveidot visdažādākos scenārijus - mainīt jūras un okeānus, uzstādīt vēlamos laikapstākļus un mainīt citus faktorus.

Latvija gan šajā ziņā neatpaliek - Latvijas Jūras akadēmijā (LJA) jaunie speciālisti šādi trenēti jau sen. Kā Dienai norādīja LJA Jūras transporta nodaļas docents Ēriks Koržeņevskis, studentu rīcībā ir sešas mazās simulatoru kabīnes un lielais simulators ar kuģa tiltiņu. Arī te princips līdzīgs - iespējams gan kontrolēt laikapstākļus, gan mainīt atrašanās vietu, un visas ierīces ir tādas pašas, kā atrodoties uz īsta kuģa tiltiņa. Lai gan simulatori ir dārgi, bez tiem te iztikt nevar - LJA akadēmijai tā ir obligāta prasība, lai studenti varētu saņemt sertifikātus.

Pēc līdzīga principa, bet citiem mērķiem Nīderlandē izmanto arī speciālus simulatorus, kas ļauj dažādus scenārijus izspēlēt policistiem, glābējiem un mediķiem. Piemēram, pēc Roterdamas policijas lūguma izstrādāts simulators, lai speciālistus varētu apmācīt pūļa savaldīšanā. Te gan nav nepieciešama aprīkota telpa, pietiek ar datoru un speciālu programmu. Tāpat līdzīgas programmas izstrādātas glābējiem un mediķiem.

Latvijā Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas direktora vietnieks Vilis Students Dienai pastāstīja, ka patlaban koledžā notiek teorētiskās apmācības, kam seko praktiskās nodarbības reālajā vidē. Līdzīga situācija ir arī Valsts policijas koledžā. Tās direktors Rauls Kviesītis Dienai atzīmēja, ka koledžas rīcībā šādas programmatūras nav, jo tās izmaksas ir ļoti augstas. Viņš gan atzīst, ka simulators uzlabotu mācību kvalitāti, piemēram, ļaujot kadetiem precīzāk izprast iespējamās policijas darba uzdevumu situācijas un analizēt pieļautās kļūdas.

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Simulatori mācībās Nīderlandē aizstāj reālo vidi otrdienas, 29.aprīļa, laikraksta Diena 4.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas