Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Latvijā ar dzemdes kakla vēzi slimo divreiz vairāk nekā citviet Eiropā

Pērn uz 100 tūkstošiem sieviešu Latvijā reģistrētas 22 jaunas saslimšanas ar dzemdes kakla vēzi, kas ir aptuveni divas reizes vairāk nekā citās Eiropas Savienības valstīs. Turklāt šī drūmā statistika vērojama, neskatoties uz valsts apmaksātajām profilaktiskajām šīs slimības pārbaudēm, jo Latvijā sievietes šo iespēju izmanto kūtri.

Dzemdes kakla vēzi 99% gadījumu izraisa cilvēka papilomas vīrusa infekcija un ar to var saslimt jebkura sieviete, kura dzīvo dzimumdzīvi. Rūpējoties par sieviešu veselību, reizi trijos gados valsts gatava apmaksāt dzemdes kakla vēža skrīningtestu visām 25-70 gadus vecām sievietēm. "Latvijā ik gadu no dzemdes kakla vēža mirst aptuveni 150 sievietes, turklāt lielākā daļa no tām slimību jau ir ielaidušas, un ārstēšanas iespējas jau ir ierobežotas," uzsver biedrības Papardes zieds valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle.

Statistikas dati rāda, ka pērn gada pirmajos desmit mēnešos Latvijā dzemdes kakla skrīningam atsaukušās tikai 29,5% sieviešu. Arī vakcinēšanās meitenēm, kuras sasniegušas 12 gadu vecumu, būtiski atšķiras no vidējiem datiem Eiropā – Latvijā par labu vakcinācijai izlemj tikai nedaudz vairāk kā puse meiteņu, kas ir krietni mazāk nekā, piemēram, Lielbritānijā, Portugālē, Dānijā un citās valstīs, kur ir vakcinējušās aptuveni 80% meiteņu. Visvairāk šo statistiku ietekmē vakcinācija skolās, kas no šā gada Latvijā vairs netiek veikta. Taču tikai abas metodes kopā – agrīna diagnostika un vakcinācija – nodrošina efektīvu un visaptverošu aizsardzību pret dzemdes kakla vēzi, uzsver spciālisti.

Lai gan sievietes Latvijā ir saņēmušas aicinājuma vēstuli un labi zina, kā sevi pasargāt no slimības un kā to ārstēt, iemesli kūtrajai iespējas izmantošanai ir dažādi. "Sievietes saka, ka ieplānojušas aiziet pie ārsta nākotnē, viņām nav laika, nepatīk ārsti, procedūras vai ir kaut kur pazaudējušas vēstuli – tie ir iemesli kā sievietes attaisno savu rīcību neiet pārbaudīties. Protams, ir arī citi iemesli – iespējams, sieviete nemaz nedzīvo dzīvesvietā, uz kuru izsūtīta vēstule vai vainīga ir vēstules valoda, jo tā tiek sūtīta tikai latviešu valodā," min pētījuma centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Ārsti atgādina, ka ar Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstuli ikviena sieviete var veikt izmeklējumu pie jebkura ārsta, kurš veic ginekoloģisko pārbaudi, ko apmaksā valsts un kurš ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu. Ja izmeklējums būs pie ginekologa, kurš nav līgumattiecībās ar valsti, tad no valsts budžeta tiks apmaksāta tikai uztriepes mikroskopiskā izmeklēšana, bet par vizīti pie ārsta būs jāmaksā pašai.

Informāciju par ārstniecības iestādēm un ārstiem, kuriem šāds līgums ir, iespējams uzzināt Nacionālā veselības dienesta mājas lapā internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas