Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kredītatkarība sastopama arvien biežāk

Lai gan ātro kredītu popularitāte aizvien aug, netrūkst arī cilvēku, kuri atzīst, ka nokļuvuši īstā kredītatkarības varā. Diena jau rakstīja, ka pērn gadā ātro kredītu tirgus segments audzis par 30-40% un visaktīvāk aizņemas personas vecumā ap 30 gadiem.

Apzinās - pats vainīgs

«Labāk nemaz nelīst aizņemšanās purvā, jo no tā reti kurš tiek ārā,» saka pedagoģijas students, sporta skolotājs Juris Ozols. Viņa parādsaistības no pirmajiem izklaidei aizņemtajiem divdesmit latiem divu gadu laikā pārvērtušās par 1200 latiem, kas nu atdodami astoņām ātrās kreditēšanas iestādēm. Juris ņēmis jaunus kredītus, lai dzēstu iepriekšējos. Tagad nākšoties atstāt darbu sapņu profesijā un meklēt labāk atalgotu darbu, lai rastu izeju no situācijas, saka Juris. Visdrīzāk nāksies pamest Latviju un braukt naudu pelnīt uz ārzemēm, viņš atzīst. «Protams, pats vien esmu vainīgs, ka šo naudu aizņēmos,» atzīst Juris, taču retoriski vaicā, kāpēc iestādes izsniegušas naudu, kas pārsniedz viņa ienākumus.

«Manuprāt, kļūda bija tā, ka vispār sāku aizņemties,» saka Juris, vaicāts, kur saskata savu būtiskāko kļūdu. No šīs finansiālās atkarības nav iespējams tikt ārā, jo, paņemot naudu vienreiz, šķiet, man ir nauda, bet tad, kad vajag atdot aizņēmumu, paņemu atkal jaunu kredītu, un tā parāds aizvien aug,» stāsta Juris.

Ar mēģinājumiem piedzīt naudu tiesas ceļā pie viņa šobrīd vērsies tikai viens uzņēmums, vispirms atgādinājumus naudu atdot viņš saņemot pa telefonu. «Gadās, ka aizdevēju pusē ir sakarīgs cilvēks, kurš iesaka, kā labāk rīkoties, vai mēģina vienoties, bet gadās arī tādi, kas morāli sagrauj, nostādot aizņēmēju noziedznieka lomā,» pieredzi atklāj J. Ozols.

Aizņemas pat svinībām

«Ātros kredītus klienti pārsvarā izmanto neparedzētu izdevumu segšanai, piemēram, ja pēkšņi saplīst ledusskapis un nepieciešams pirkt jaunu,» saka Toms Jurjevs, a/s 4finance, kurā ietilpst zīmoli SMSCredit un Vivus, izpilddirektors. Kredītu cilvēki izmantojot pat svinību rīkošanai vai dāvanu iegādei. «Vidējais kredīta lielums, ko izsniedzam, ir ap 100 latiem, kas liecina par to, ka cilvēki nesteidzas ņemt maksimāli pieejamās summas, bet tomēr pārdomā to, kāda summa viņiem nepieciešama un cik spēs atmaksāt,» norāda T. Jurjevs.

Latvijas Ātro kredīta devēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Dāvis Barons gan uzsver, ka, salīdzinot ar 2011. gadu, maksimālā summa augusi līdz 300-350 latiem, ko klientiem piedāvā aizņemties ātro kredītu devēji. Visaktīvākie kredītu ņēmēji esot cilvēki vecumā ap 30, vienlīdz daudz aizņemoties gan sievietes, gan vīrieši.

«Biežākais atmaksas kavējuma iemesls ir algas izmaksas aizkavēšanās un arī neparedzēti gadījumi, kad atmaksai paredzētā nauda jāiztērē kam citam,» saka D. Barons. Grūtības atdot naudu esot ap 8-15% klientu, kuru vidū ir cilvēki, kas jebkuras radušās problēmas cenšas nokārtot maksimāli ātri, gan tādi, kas aizņemas ar mērķi kredītu neatdot. Ja klientam esot grūtības ar parāda atmaksu, 30-60 dienas kreditors mēģinot vienoties par atmaksu vai sastādot atmaksas grafiku, norāda asociācijā. Bet ja ar klientu šajā laikā sazināties neizdodas, viņu nododot parādu piedziņas firmām, kas ar klientu sazinoties atkārtoti. Līgums ar parādu piedziņas kompānijām vidēji tiekot slēgts uz trim mēnešiem, tādējādi parādnieks parādu piedziņas uzņēmuma pārziņā esot vidēji 90-150 dienu. Sarežģītākos gadījumos, kad neesot iespējams izveidot saziņu ar parādnieku un veikt parādu piedziņas procesu, lieta nonākot tiesā.

(Visu rakstu lasiet 22.janvāra laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas