Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Komisija atbalsta iespēju ļaut piedalīties Saeimas vēlēšanās arī ar eID karti

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, kas paredz atļaut iedzīvotājiem piedalīties Saeimas vēlēšanās ne tikai ar pasi, bet arī ar personas apliecību jeb eID karti.

Likumprojekts izstrādāts, lai nodrošinātu personai tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās arī tad, ja tās rīcībā vienīgais personu apliecinošais dokuments ir personas apliecība jeb eID karte.

Komisijas sagatavotajā likumprojekta anotācijā teikts, ka pašlaik spēkā esošā vēlētāju reģistrācijas kārtība Saeimas vēlēšanās paredz tiesības vēlētājam izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirkni, par dalību vēlēšanās izdarot atzīmi vēlētāja pasē. Tas nozīmē, ka persona līdz šim nevarēja piedalīties Saeimas vēlēšanās, ja tās rīcībā vienīgais personu apliecinošais dokuments ir eID karte.

Ievērojot minēto, faktiski eID karte pilngadīgam Latvijas pilsonim valsts teritorijā nesniedz visas tās pašas iespējas, kas ir pieejamas ar pasi, tādējādi ierobežojot personas tiesību īstenošanu, uzskata likumprojekta autori.

Lai nodrošinātu to, ka eID karte un pase ir vienlīdzīgi dokumenti jebkuru ar vēlēšanu tiesību izmantošanu saistīto jautājumu īstenošanā un persona varētu pilnvērtīgi izmantot eID karti kā vienīgo personu apliecinošo dokumentu, ir nepieciešams veikt grozījumus normatīvajos aktos, skaidrots izmaiņu pamatojumā.

Likumprojekts paredz, ka eID karšu izmantošana Saeimas vēlēšanās tiek īstenota, ieviešot elektronisku tiešsaistes vēlētāju reģistru un to, ka pārbaudes procedūrā vēlēšanu iecirknī atzīme par personas dalību vēlēšanās tiek izdarīta nevis personas pasē, bet tiešsaistes režīmā vēlētāju reģistrā.

Līdz ar to lielā mērā saglabāta līdzšinējā vēlēšanu kārtība - personām tiek saglabāta iespēja brīvi izvēlēties vēlēšanu iecirkni vēlēšanu dienā, turklāt tiekot novērsts pastāvošais eID kartes lietošanas ierobežojums. Reizē paredzēta atteikšanās no līdzšinējās pasu spiedogu lietošanas.

Paredzēts, ka ārvalstīs vēlēšanu iecirkņos, kuri izvietoti Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās, vēlētāju reģistrācija un datu ielasīšana no personu apliecinoša dokumenta notiktu līdzīgi kā Latvijas teritorijā - ar centralizēti piegādātu un konfigurētu viedierīci.

Atbalstīta arī piedāvātā kartība pasta balsošanai no ārvalstīm Saeimas vēlēšanās.

Tāpat komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Vēlētāju reģistra likumā, lai ieviestu elektronisko tiešsaistes Vēlētāju reģistru un nodrošinātu personas apliecības jeb eID kartes izmantošanu Saeimas vēlēšanās.

Minētais likumprojekts paredz, ka turpmāk tiešsaistes vēlētāju reģistrs tiks izmantots Saeimas vēlēšanās, Eiropas Parlamenta vēlēšanās un pašvaldības domes vēlēšanās.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas