Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Koalīcija aizvien aizstāv ieceri par iemaksu samazināšanu pensiju otrajā līmenī

Koalīcija aizvien aizstāv ieceri par iemaksu samazināšanu pensiju otrajā līmenī, par ko bankas un ievērojama daļa sabiedrības izteikusi bažas.

Pirmdien pēc valdību veidojošās partiju sanāksmes Saeimas "Progresīvo" frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs (P) pauda, ka joprojām aizstāv pozīciju, ka tas ir labs un piemērots risinājums, jo tas ir terminēts un ļauj samazināt nodokļus vairāk nekā 90% Latvijas iedzīvotāju.

Pēc politiķa vārdiem, tas beidzot sniedz atbildi uz to, kā izmantot pensiju otro līmeni tautsaimniecības attīstībai.

Šuvajevs atzīmēja, ka diskusijas pēc būtības būs gan Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, gan Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, kur izskanēs visi argumenti.

Līdzīgu pozīciju pauda Saeimas "Jaunās vienotības" frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics, sakot, ka tas ir ļoti labs risinājums, ko ilgi "nespēja izdarīt".

Deputāts uzskata, ka nodokļu reforma veicinās valsts konkurētspēju un izaugsmi, vienlaikus uzsverot, ka iemaksu samazināšana pensiju otrajā līmenī ir terminēts risinājums.

Jurēvica ieskatā, jebkura liela reforma vienmēr būs neviennozīmīgi vērtēta, un daļai cilvēku varētu nepatikt.

Jau ziņots, ka valdība 19.septembrī atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lai kompensētu darbaspēka nodokļu izmaiņu radīto samazinājumu budžeta ieņēmumos, plānots pārnest vienu procentpunktu no fondētās pensiju shēmas (otrā līmeņa) uz pensiju pirmo līmeni, novirzot attiecīgi pirmajam līmenim 15% un otrajam līmenim 5%. Risinājums paredzēts terminēti laika periodā no 2025.gada 1.janvāra līdz 2028.gada 31.decembrim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas