Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

KNAB administratīvi sodījis 11 partijas par nepilnīgu Saeimas vēlēšanu izdevumu deklarēšanu

Pārbaudot 14.Saeimas vēlēšanās startējušo partiju un to apvienību ieņēmumu un izdevumu deklarācijas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pie administratīvās atbildības saucis 11 politiskos spēkus, piemērojot tiem kopumā 5070 eiro naudas sodu, kā arī vienai partijai izteikt aizrādījumu.

KNAB pārbaudīja 19 partiju un to apvienību ieņēmumu un izdevumu deklarācijās norādīto informāciju, un lielākie sodi piemēroti partijām "Stabilitātei!" un "Latvijas pirmajā vietā" (LPV).

Visbiežāk konstatēts, ka partijas deklarācijā nav norādījušas visus savus priekšvēlēšanu ieņēmumus un izdevumus - kopsummā 62 532 eiro. Likuma prasību pārkāpumus galvenokārt pieļāvušas partijas, kas ir jaunas vai pērn nesaņēma valsts budžeta finansējumu.

Deklarācijās norādītā informācija liecina, ka priekšvēlēšanu aģitācijas periodā politisko organizāciju ieņēmumi bija 3 529 772 eiro, bet izdevumi - 5 417 124 eiro. Pārbaudēs iegūtā informācija liecina, ka politiskie spēki nedaudz vairāk nekā pusi jeb 2 846 075 eiro no visiem vēlēšanu izdevumiem izlietojuši limitētajiem mērķiem - aģitācijas materiālu jeb reklāmu izvietošanai un labdarībai.

KNAB pārbaudes laikā guvis pārliecību, ka politiskās organizācijas ievērojušas tām noteiktos priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu limitus.

LPV deklarācijā neesot norādījusi visus priekšvēlēšanu kampaņā saņemtos un izlietotos mantiskos vai citādu veidu bezatlīdzības labumus, kā arī partija nav norādījusi vismaz 32 230 eiro izdevumus, kas saistīti ar priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos, laikrakstos, internetā un publiskajās vietās, tai skaitā uz autotransporta. Tāpat partija nav uzrādījusi visas izmaksas, kas saistītas ar labdarības pasākumu finansēšanu priekšvēlēšanu periodā.

KNAB secinājis, ka LPV deklarācijā sniegtā informācija nav izsekojama un nesniedz nepārprotamu informāciju par priekšvēlēšanu laikā veiktajām aktivitātēm, un nav ievērotas likumā noteiktās prasības. Partijai piemērots 1000 eiro administratīvais sods.

Savukārt partija "Stabilitātei!" deklarācijā nav uzrādījusi visus ieņēmumus un izdevumus, kas radušies saistībā ar ēdiena gatavošanas izmaksām, kā arī citas izmaksas, kas saistītas ar produktu iegādi, piemēram, par tēju, kafiju, cepumiem, ar kuriem vēlētāji cienāti tikšanās reizēs ar deputātu kandidātiem.

Tāpat konstatēts, ka deklarācijā nebija norādītas izmaksas, kas saistītas ar labdarības paku dalīšanu, visi izdevumi saistībā ar teltīm, kas tika izmantotas kandidātu tikšanās reizēs ar vēlētājiem, kā arī nav uzrādīti izdevumi par apģērba un balonu iegādēm. Vienlaikus konstatēts, ka deklarācijā nav norādīti visi izdevumi saistībā ar partijas apmaksāto priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu žurnālā "Люблю Life".

Līdz ar to secināts, ka partijas deklarācijā sniegtā informācija nav izsekojama un nesniedz nepārprotamu informāciju par priekšvēlēšanu laikā veiktajām aktivitātēm, un nav ievērotas likumā noteiktās prasības. Partijai "Stabilitātei!" piemērots 800 eiro administratīvais sods.

Tikmēr Latvijas Krievu savienība (LKS) izvietojusi priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus par maksu internetā un publiskās vietās, kā arī sūtījusi tos pa pastu - kopumā par 21 974 eiro, bet par to nav informējusi KNAB. Partijai piemērots 500 eiro administratīvais sods.

Tāpat pārbaudē konstatēts, ka LKS deklarācijā nav norādījusi 110 eiro ziedojumus un izdevumus par reklāmas izvietošanu internetā par šādu pat summu, kā arī par šāda ziedojuma saņemšanu nav informēts KNAB. Šajā gadījumā partijai piemērots 110 eiro sods.

KNAB secinājis, ka "Apvienotais saraksts", ko veido Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu apvienība un Liepājas partija, deklarācijā nav norādīti izdevumi kopsummā par 3669 eiro, kas saistīti ar priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanu laikrakstos un publiskajās vietās. Šai partiju apvienībai piemērots 400 eiro administratīvais sods.

Savukārt divas ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) nesaistītas personas ZZS vārdā veikušas aģitāciju 3600 eiro vērtībā, un tas nav norādīts apvienības vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā. Arī ZZS piemērots 400 eiro administratīvais sods.

Papildus KNAB konstatēja deviņus gadījumus, kad ar partijām nesaistītas personas pārkāpa Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteikto aģitācijas kārtību, un četrus gadījumus, kad notikusi administratīvo resursu izmantošana priekšvēlēšanu aģitācijas mērķiem.

Piemēram, minētajos četros gadījumos personas Kuldīgas novada pašvaldības izdevumā "Kuldīgas novada vēstis" izmantoja administratīvos resursus priekšvēlēšanu aģitācijai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas