Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kažokzvēru audzētavā Iecavas novadā deviņām mirušām ūdelēm konstatē Covid-19

SIA Baltic Devon Mink kažokzvēru audzētavā Iecavas novadā deviņām mirušām ūdelēm konstatēta Covid-19 infekcija, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

PVD uzsver, ka pastiprināta uzraudzība kažokzvēru novietnēs tiek īstenota kopš pagājušā gada vasaras, taču šogad, lai nodrošinātu infekcijas atklāšanu agrīnā stadijā un iespējami operatīvi novērstu tās tālāko izplatību, sekojot Pasaules Dzīvnieku veselības organizācijas (OIE) norādēm, PVD kažokzvēru audzētavās sāka mirušu ūdeļu regulāru laboratorisko izmeklēšanu uz Covid-19 vīrusa klātbūtni.

Saslimšanu Baltic Devon Mink kažokzvēru audzētavā PVD konstatēja šīs pastiprinātās laboratoriskās uzraudzības ietvaros.

Kopumā Baltic Devon Mink ir aptuveni 60 000 ūdeļu, un saslimšana apstiprināta deviņiem mirušiem dzīvniekiem.

PVD no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) ir saņēmis informāciju par kādu uzņēmuma darbinieku, kurš saslimis ar Covid-19.

Iepriekš PVD uzsvēris, ka ūdeles ar Covid-19 var inficēties tikai no inficētiem cilvēkiem. Ņemot vērā gan augsto cilvēku saslimstības līmeni Latvijā, gan citās valstīs konstatētos saslimšanas gadījumus ūdelēm, PVD inficēšanās riskus ūdeļu novietnēs vērtē kā augstus.

Kā uzskata dienests, situācija tiek pārraudzīta un kontrolēta - par konstatēto ir informēts SPKC, PVD "veic visas nepieciešamās darbības un īsteno drošības pasākumus, lai nepieļautu slimības izkļūšanu ārpus kažokzvēru novietnes - ir norobežota teritorija ap to un apturēta jebkāda dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu kustība uz un no novietnes".

PVD ir sācis epidemioloģisko izmeklēšanu.

Firmas.lv informācija liecina, ka Baltic Devon Mink pieder Nīderlandē reģistrētam uzņēmumam Van Ansem Participaties B.V. un kā tā patiesie labuma guvēji norādīti šīs valsts pilsoņi Johaness un Nikolass van Ansemi. Uzņēmums 2019.gadā strādājis ar 6,4 miljonu eiro apgrozījumu un 3 miljonu eiro zaudējumiem, turklāt miljonos mērāmi zaudējumi uzņēmumam tiek uzrādīti jau kopš 2015.gada. Uzņēmuma pagājušā gada pārskats vēl nav pieejams.

Pēc PVD tīmekļvietnē pieejamās informācijas, Latvijā 2021.gada 4.janvārī bija reģistrētas deviņas kažokzvēru audzētavas, no kurām piecās novietnēs tika turēti ap 130 000 dzīvnieku.

Ārvalstu mediji iepriekš vēstīja, ka ūdeles ir vienīgie dzīvnieki, par kuriem pierādīts, ka tās var gan inficēties ar jauno koroanvīrusu no cilvēka, gan inficēt cilvēku. Epidemiologi pauda bažas, ka koronavīrusa izplatīšanās kažokzvēru audzētavās var veicināt jaunas tā mutācijas, kas varētu negatīvi ietekmēt potenciālo vakcīnu efektivitāti.

Vienlaikus vīruss var apdraudēt arī visu ūdeļu audzēšanas nozari, piemēram, Dānija pērn izkāva aptuveni divas trešdaļas no valstī turētajām ūdelēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas